Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od izručenja

Umro kapetan koji je naredio bombardiranje Splita, Brača i Hvara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki mornarički časnik Vojske Crne Gore, umirovljeni kapetan bojnog broda Ilija Brčić, preminuo je u Nikšiću, u bolnici za plućne bolesti Brezovik.

Njega je Županijski sud u Splitu još 1993. godine u odsutnosti pravomoćno osudio na 15 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna Gora traži da Brčić odluku o izručenju čeka na slobodi Slika nije dostupna Crna Gora dala jamstva za Brčića

>> Brčić: Hrvatsko obalno topništvo prvo je otvorilo vatru

Brčić je radio u Generalštabu Vojske Crne Gore gdje je vodio Odjel za međunarodnu suradnju, a široj javnosti je poznat po tome što je kao član visokog vojnog izaslanstva Crne Gore, koje je putovalo na službeni sastanak u sjedište Južnog krila NATO-a u Napulju, u studenom  2007. godine uhićen u rimskoj zračnoj luci 'Fiumicino'.

Talijanska policija postupila je tada po Interpolovoj tjeralici koju je izdala Hrvatska, gdje je Brčić u Županijskom sudu u Splitu bio pravomoćno osuđen za ratne zločine na 15 godina zatvora zbog toga što je 14. rujna 1991. do siječnja 1992. kao zapovjednik velikog patrolnog broda 'Pula', bez vojnog opravdanja naredio svojim podređenima granatiranje Splita, Kaštela i otoka Brača, Hvara i Šolte.

Talijansko pravosuđe, međutim, nije prihvatilo zahtjev Hrvatske za izručenjem Brčića pa je on oslobođen u srpnju 2008. godine, kada je i vraćen u Crnu Goru.

U crnogorskoj javnosti se spekuliralo da bi, na temelju sporazuma između dvije vlade, koji se upravo danas potpisuje u Podgorici, Brčić bio jedini crnogorski državljanin za kojeg bi Hrvatska tražila izručenje 'zbog ratnih zločina', ali su najnovije okolnosti isključile tu mogućnost. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene