Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski veleposlanik u Italiji Darko Uskoković rekao je danas da je Crna Gora podnijela zahtjev talijanskom Prizivnom sudu da časnik Ilija Brčić odluku o izručenju Hrvatskoj čeka na slobodi.


Uskoković je rekao da se odgovor talijanskog suda očekuje najkasnije do ponedjeljka.

Vezani članci Slika nije dostupna Crnogorska policija uhitila osumnjičenika za zločine u Morinju Slika nije dostupna Umro kapetan koji je naredio bombardiranje Splita, Brača i Hvara

Veleposlanik je naveo da je crnogorsko ministarstvo obrane jamčilo da Brčić neće napuštati teritorij Italije i da će se odazvati svim pozivima tamošnjeg suda i ispoštovati sve njegove odluke.

Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhapšen je početkom studenoga u zračnoj luci u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i interpolove tjeralice koje ga terete za "ratne zločine, u vrijeme dok je bio oficir Jugoslavenske narodne armije".

Crnogorski veleposlanik također je kazao da ima saznanja da hrvatska strana još nije dostavila neophodnu dokumentaciju za izručenje.

"Republika Hrvatska ima još 18 dana da dostavi neophodnu
dokumentaciju, budući da je rok 40 dana, a već su 22 prošla", kazao je Uskoković.

On je naveo da trenutno postoje dvije mogućnosti. Prva je da hrvatska strana ne dostavi traženu dokumentaciju u predviđenom roku. 

"U tom slučaju talijanski sud bi zahtjev za izručenje smatrao nevažećim i Brčić bi automatski bio slobodan", rekao je.

"Druga mogućnost je da hrvatska strana dostavi dokumentaciju, shodno kojoj bi talijanski sud odlučivao o izručenju. Međutim, ako bi se utvrdilo da je presuda (u Hrvatskoj) donesena bez poštivanja standarda europskog zakonodavstva, talijansko pravosuđe nalaže odbijanje
izručenja", rekao je Uskoković.