Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorska vlada dala je jamstva za visokog vojnog dužnosnika Iliju Brčića kako bi se mogao braniti sa slobode tijekom sudskom postupka u Rimu.


Brčić je u Rimu uhićen na temelju Interpolove tjeralice na zahtjev Hrvatske gdje je u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine 1991. i 1992. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Crnogorska Vlada izgubila godinu dana oko autoceste Slika nije dostupna Potvrda iz IGH: UniCredito nije dao jamstva

Iz crnogorske vlade danas je priopćeno da je ministar obrane
Boro Vučinić ovlašten da u suradnji s još nekoliko ministarstava poduzme potrebne mjere radi osiguravanja odgovarajuće obrane i zaštite Brčićevih prava.

Na zahtjev Brčićevih odvjetnika, Ministarstvo obrane je sudu u Rimu ustupilo dokumentaciju koja navodno dovodi u pitanje presudu hrvatskog suda.

"Dokumentacijom se potvrđuje činjenica da je brod VPBR34 kojim je zapovijedao Brčić u vrijeme koje se navodi u optužnici hrvatskog suda (kao vrijeme počinjenog zločina) bio na remontu u zavodu "Sava Kovačević" u Tivtu", kaže se u priopćenju crnogorskog Ministarstva obrane.

Kako je Brčić na visokoj dužnosti načelnika Odjeljenja za razvoj u Glavnom stožeru Vojske Crne Gore, crnogorski dužnosnici najavljuju mogućnost da će tražiti da on iz Italije bude izručen Crnoj Gori a ne Hrvatskoj, radi obnove sudskog postupka.