Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro biši čelnik Crvenih Kmera zvan Mesar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vojni čelnik Crvenih Kmera Ta Mok, jedan od Pol Potovih najokrutnijih sljedbenika i ključni optuženik u predstojećim suđenjima za "Polja smrti", umro je u petak u vojnoj bolnici u glavnom gradu Kambodže, javile su svjetske novinske agencije.

Jednonogi Ta Mok (82), poznat pod nadimkom "Mesar" zbog masovnih čistki za vrijeme ultra-maoističkog režima, primljen je u bolnicu prošlog mjeseca zbog problema s disanjem. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Sanjajte i dalje" Pogledajte što bi ovi diktatori radili u nekom drugom, paralelnom svijetu Slika nije dostupna Odgovoran za smrt 14,000 ljudi Šef zatvora Crvenih Kmera osuđen na doživotni zatvor

- Ta Mok je jutros umro. Bio je star i umro je prirodnom smrću. Prije tjedan dana pao je u komu, rekao je njegov odvjetnik.
 
Zdravlje mu je bilo loše i imao je problema s disanjem, rekao je za Reuters vojni liječnik Tuoth Nara.

Oko 1,7 milijuna ljudi, četvrtina kambodžanskog stanovništva,
izgubilo je život za vrijeme vladavine Crvenih Kmera u razdoblju između 1975. i 1979. godine. Mnogi su mučeni i pogubljeni, a drugi su umrli od gladi, bolesti ili pretjeranog rada kojem su podvrgnuti da bi ostvarili agrarnu utopiju Crvenih Kmera koja se pretvorila u noćnu moru i "Polja smrti".
Odmah po dolasku na vlast Crveni su Kmeri, zaluđeni mitom o drevnom srednjovjekovnom kraljevstvu Angkor i arhaičnim agrarnim zajednicama koje su postojale u njegovo vrijeme, na sela evakuirali čitav glavni grad Phnom Pen.

Najveći genocid dogodio se 1978. na istoku zemlje, nakon gušenja najžilavije pobune protiv "narodne vlasti". U samo nekoliko dana pogubljeno je 260 tisuća ljudi. Tijekom četiri krvave godine režima ubijeno je 25 posto urbanog i 15 posto seoskog stanovništva Kambodže.

Kako je Pol Pot, osim prema vlastitom narodu, koljačke aspiracije pokazivao i prema susjednima - Crveni Kmeri pokrenuli su niz vojnih operacija ne bi li osvojili dijelove Vijetnama, Laosa i Tajlanda - režim je sve više postajao rasistički, brutalno se obračunavajući s kambodžanskim Vijetnamcima i Kinezima koji su redom optuživani za
veleizdaju i likvidirani na masovnim smaknućima. Paranoja je Pola Pota koncem 1978. zahvatila u tolikoj mjeri da su na poljima smrti sve češće završavali i sami prvoborci komunističkog pokreta, ali i njegovi najbliži suradnici.

U krvavoj povijesti dvadesetog stoljeća zabilježena je i jezovita slika osam tisuća lubanja poredanih na jednom od kambodžanskih "Polja smrti".

Ta Mok postao je glavni vojni zapovjednik 1977., u vrijeme kada su krvave čistke već uzele zamah. Njegova revnost donijela mu je i nadimak Mesar.

Režim Crvenih Kmera svrgnuli su vijetnamski vojnici 1979. Čelnik pokreta, Pol Pot, umro je u nejasnim okolnostima dok je bio zatvorenik Ta Moka 1998. i tada je Ta Mok postao posljednji čelnik Kmera.

Međutim, nitko od čelnika Crvenih Kmera nije odgovarao za zločine, jednog od najmračnijih poglavlja 20. stoljeća, iako je posebni UN-ov sud za Kambodžu započeo s radom i očekuje se da će iduće godine biti u punom zamahu. 

Smrt Ta Moka je veliki gubitak za sud koji će se jako oslanjati na
svjedočenja, ali nažalost, svjedočenje Ta Moka nikad neće biti
izrečeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene