Obavijesti Video Pretražite Navigacija
incident iznad crnog mora

Legendarni hrvatski vojni pilot objasnio zašto su ruski lovci ispuštali gorivo na američki dron

Umirovljeni vojni pilot komentirao je incident u kojem su ruski borbeni avioni srušili američki dron. Otkrio je zašto je ruski pilot odlučio ispustiti gorivo usred leta.

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak komentirao je incident koji se ovoga tjedna odvio iznad Crnog Mora, u kojemu su dva ruska borbena aviona oborila američki dron.

Iz Pentagona su poručili kako je presretanje dronova uobičajena, premda ne svakodnevna pojava, ali njegovo obaranje opisali su kao jedinstven događaj. Selak se za N1 složio s time da je riječ o neprofesionalnom ponašanju ruskih pilota, ali on time nije iznenađen. "Ne vjerujem da je to prvi takav susret. Čudim se da se to nije dogodilo ranije."

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Incident na Crnom moru Medvedev o rušenju američkog drona: "Amerikanci su potpuno poludjeli. Zrakoplovne nesreće događaju se s takvim stvorenjima"

Jedino što ga u svemu čudi je što dron nije oboren topom, već je korišten skupi avion. "Ovo je očito greška pilota jer se takav dodir ne može tako precizno napraviti, a da sebe i svoj avion ne ugrozite", pojasnio je.

Analizirao je animiranu simulaciju koju je objavila američka kuća CBS. Jasno je što je uzrokovalo pad drona, ali mnogima nije bilo jasno što je prije toga radio Su-27.

Pročitajte i ovo Obaranje drona Drama na nebu VIDEO Ovako su Rusi srušili američki dron: Vojska objavila snimku sudara iznad Crnog mora

Zašto je pilot ispustio gorivo?

"Radi se o ispuštanju goriva. Zašto to avioni rade? Jer su to poprilično teški avioni, imaju veliku količinu goriva. Ako dođe do nekih problema pri polijetanju ili ima previše goriva za slijetanje, avion ispusti određenu količinu goriva. U ovom slučaju – nećete ga srušiti ispuštanjem goriva", pojasnio je kako je bilo moguće da ruski borbeni avion nastavi letjeti nakon što pusti gorivo. Zatim se osvrnuo i na to koji bi mogao biti smisao toga poteza.

"To je strahovit udar, avion je u tom trenutku neupravljiv", rekao je vojni pilot. Dron koji u velikoj brzini udari u to strest će se i može doći do narušavanja upravljanja, zaključio je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene