Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berlusconijev saveznik

Umberto Bossi nazvao Rimljane 'svinjama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umberto Bossi, vođa autonomaške stranke Sjeverne Lige i glavni saveznik vlade premijera Silvija Berlusconija, pokrenuo je u ponedjeljak polemiku pošto je uvrijedio grad Rim, a njegove građane nazvao 'svinjama'.

'Puna mi je kapa 'Senatus Populusque Romanusa' (S.P.Q.R., Senat i rimski narod, rimska deviza), ja kažem da su ti Rimljani svinje', rekao je Bossi, poznat po oštrim izjavama, u govoru koji je održao u nedjelju navečer. Taj je ispad publika dočekala pljeskom, a njegov sin Renzo smijehom. Renzo Bossi je također potaknuo mnoge novinske komentare uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, tvrdnjom da neće navijati za talijansku momčad.

Pročitajte i ovo Svinja Čekaju svoj novac Dozvola svinjokolje obradovala je mnoge, ali nisu svi sretni: "Nisu problem prazni svinjci..." Tena Stipanović i Matea Drmić Zeleno svjetlo za kolinje Olakšanje koje su dugo čekali: "Ovo su sretne vijesti, ali vjerujem da se to moglo i prije"

Prije tih izjava Bossi, ministar za reforme, usprotivio se preseljenju talijanskog Grand Prixa Formule 1 iz Monze u Rim. 'Ne dirajte u Monzu, a u Rimu možete organizirati utrke dvoprega', rekao je podrugljivo, smjerajući na omiljeni sport u starome Rimu. Izjave čelnika Sjeverne lige nisu mogle a da ne izazovu nezadovoljstvo, ponajprije gradonačelnika Rima Giannija Alemanna: 'Ovaj put je doista pretjerao, ne samo da je uvrijedio današnji Rim, već i stari'.

'Dosta nam je tih neprihvatljivih provokacija', rekao je ministar za europsku politiku Andrea Ronchi, a bivši rimski gradonačelnik i nekadašnji predsjednik Demokratske stranke Walter Veltroni izrazio je žaljenje zbog takva 'prostačkog govora'. Deviza Senatus Populusque Romanus, koja se često pojavljivala kao kratica S.P.Q.R., bila je simbol Rimske Republike, a zatim po tradiciji i Rimskog Carstva. Kratica S.P.Q.R. još je na gradskom grbu, a može se vidjeti i na zgradama, kanalizacijskim šahtovima i javnim objektima u gradu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene