Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kaos u New Jerseyu

Ulice pod vodom, kuće spaljene do temelja, gradovi paralizirani...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Superoluja Sandy je u svom naletu na istočnu obalu SAD-a odnijela najmanje 55 života, uništila na tisuće života, a javni prijevoz i dalje ne funkcionira u potpunosti.

Nakon što je u noći s ponedjeljka na utorak istočnu obalu SAD-a pogodila superoluja Sandy, stanovnici tog područja jučer su se borili s poplavama, požarima i povremenim eksplozijama dalekovoda, čak i jedne elektrane. Procjenjuje se da neka naselja još danima neće imati električne energije.

Pročitajte i ovo Velika šteta u poljoprivredi - 2 Slijede poskupljenja? Goleme štete nakon nevremena, poljoprivrednici poručuju: "Ne znam, sjesti i plakati..." Poplavljene škole, vrtići, muzeji - 5 Sve službe i dalje na nogama Nema što nije stradalo u Zagrebu: "Tu su bili bukvalno iza mene slapovi, sve je padalo po nama"

Poplavljene su postaje podzemne željeznice, baš kao i uzletno-sletne piste zračne luke Teterboro. Svjetski poznata svjetla Broadwaya još uvijek su ugašena, a većina škola i javnih službi i dalje ne radi.

Kao u New Jerseyu

Velik dio grada Hobokena u New Jerseyu također je pod vodom, a u gradu Little Ferry, u kojem građanima voda prodire u kuće, dežurni su pripadnici Nacionalne garde. Guverner New Jerseya Chris Christie rekao je kako će oporavak trajati dugo te kako u svom životu nije vidio uništenje ovih razmjera.

'Cijela naša regija je bez struje ostala (89% New Jerseya je bez struje) i tako će biti sljedećih 10 dana. Po cestama su drveća popadala tako da ni s autom do dućana, ni do ostatka obitelji ne možemo, Sve ceste su zatvorene, i preporučeno je da ostanemo u svojim kućama do daljnjega. Sve škole i fakulteti su zatvoreni, Nema žive duše vani', napisala nam je iz New Jerseya naša čitateljica Ivana Mandić.

>> Nakon uragana haraju razbojnici: 'Sandy je najbolja stvar koja se mogla dogoditi, idem u pljačku'

Dok su dijelovi donjeg Manhattana pod vodom, Queens gori. Stotinjak obitelji ostalo je bez svojih domova koji su izgorjeli do temelja, a u obilasku grada ih je posjetio i gradonačelnik Bloomberg. 'Ovo izgleda kao prizori s fotografija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Cijelo područje je sravnjeno sa zemljom, sve što je ostalo su temelji i dimjaci', rekao je Bloomberg.

Ni na Rhode Islandu situacija nije ništa bolja. Šteta na kućama su velike, kao i na automobilima koji su stradali pod urušenim stablima. Ulice su poplavljene i prepune smeća koje su donijeli voda i vjetar. I na ovom dijelu obale mnogi se suočavaju s masovnim nestankom električne energije. Hitne službe i dalje rade na spašavanju osoba čije je kuće preplavila voda.

>> Hrvatica u New Yorku: 'Nitko nema 'keša' to je najveći problem...slijedi feudalizam i razmjena dobara'

Dodajmo još kako je Sandy noćas prošla i kroz dio Kanade te je i tamo rušila dalekovode zbog čega su deseci tisuća ljudi bez električne energije. Šteta se zbraja i na kućama i automobilima na koje su pala stabla, a otkazani su i deseci letova s kanadskih zračnih luka. Iako su Kanađani znali da je Sandy krenula prema njima, ipak su smatrali kako će znatno oslabjeti dok dođe do njih. 'Svjesni smo bili uragana Sandy, ali nismo mislili da će tako jako utjecati i na nas', rekao je jedan Kanađanin čiji je let otkazan zbog jakog vjetra. Na tom je području Sandy odnijela jedan život, jak vjetar srušio je reklamni znak na ulici, on je pao na prolaznicu koja je od zadobivenih ozljeda preminula.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene