Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrijednost prosječnog Lego seta povećava se iz godine u godinu.


Vrijednost prosječnog Lego seta povećavala se 12 posto godišnje od početka tisućljeća. Iako je riječ o popularnoj dječjoj igrački, investitori su u posljednjih 15 godina bili u mogućnosti osigurati bolju zaradu od Lego kockica nego od primjerice dionica ili zlata.

Vezani članci Cjepiva, ilustracija AstraZeneca objavila detalje o zaradi na cjepivu, ni ostalim farmaceutskim divovima ne ide loše Meghan Markle, Princ Harry Iako više neće biti na teret poreznih obveznika, Harryju i Meghan smiješe se milijuni: "Samo im je nebo granica"

Cijena određenih setova Lego kockicarasla je odmah nakon izlaska iz proizvodnje, a moderni setovi koji su izašli prošle godine na eBayu se već prodaju za iznos 36 posto veći od njihove izvorne cijene.

Oni koji su proteklih desetljeće i pol ulagali u zlato ostvarivali su 9,6 posto godišnje dobiti, a oni sa štednim računima 2,8 posto.

Lego setovi koji su se nekad prodavali za manje od sto funti sada vrijede tisuće. Set s najvećim porastom cijene je 'Cafe Corner', model hotela koji se u prodaji pojavio 2007. godine, sastavljen od 2056 komada. Izvorno se prodavao za 89,99 funti, a cijena mu je danas, kada se više ne proizvodi, porasla na 2096 funti.

Naravno, set Lego kockica najveću cijenu postiže ako je i dalje u kutiji u savršenom stanju, no i korišteni Lego može postići cijenu nekoliko stotina funti višu od originalne.

A dobro je znati da se svaki set u nekom trenutku 'umirovi'. Razlozi su razni, a među njima su isticanje licence ili piomjerice osvježavanje ponude. A to znači da vam kod kuće ostaje dobra investicija ukoliko ju očuvate.

Profesionalci su udijelili i nekoliko savjeta za ulaganje u Lego.

1. Ako ste zainteresirani za određeni set, jedan kupite za izgradnju, a jedan za spremiti sa strane. Iako i korišteni setovi postižu dobre cijene, onaj netaknuti bit će vrlo isplativ jednog dana.

2. Na sekundarnim tržištima jako dobro prolaze ograničena izdanja. Izvrsno prolaze setovi koji su se kratko proizvodili - što rjeđe to bolje.

3. Ulažite u Lego setove proizvedene nakon 1999.godine. Oni proizvedeni prije 2000. i nisu baš sjajna investicija jer su bili bazični i ne posebno nadahnuti.

4. Lego kutije, dijelove i upute očuvajte. Sačuvajte svaku komponentnu seta, a držite ih na suhom i tamnom mjestu bez sunca i bez vlage.

5. Skladištite Lego kutije okomito, kao knjige, da se ne unište.

6. Veličina nije važna - i veliki i mali setovi mogu postići dobru cijenu.

7. Lego mini figure su također jako vrijedne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook