Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz ukrajinskog veleposlanstva

Teške optužbe na račun njemačkog predsjednika: "Za njega je odnos s Rusijom nešto fundamentalno, čak i sveto, štogod se dogodilo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier desetljećima je politički blizak Rusiji, rekao je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik.

"Za Steinmeiera je odnos s Rusijom nešto fundamentalno, čak i sveto, štogod se dogodilo", rekao je veleposlanik za njemačke novine Tagesspiegel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Ruski predsjednik vjeruje da ne postoji ukrajinska nacija, jezik, kultura, pa tako ni država, kazao je Melnik. "Čini se da Steinmeier dijeli ideju da Ukrajinci nisu narod", dodao je o socijaldemokratskom predsjedniku.

Njemačka i dalje ima previše interesa u Rusiji, poput ovisnosti o plinu, nafti i ugljenu, a Steinmeier je djelomično kriv zbog odluka dok je bio ministar vanjskih poslova i potkancelar, tvrdi Ukrajinac.

"Steinmeier je kroz desetljeća razvio paukovu mrežu kontakata u Rusiji. Mnogi ljudi koji su u vladajućoj koaliciji su isto dio nje", dodao je.

Imenovao još visokih dužnosnika

Melnik je pritom imenovao Jensa Plotnera, savjetnika za vanjsku politiku aktualnog kancelara Olafa Scholza, kao i Andreasa Michaelisa, državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova.

Među njima ima i važnih veleposlanika, što "čini razliku", upozorio je Melnik.

On je nedavno bojkotirao koncert za solidarnost s Ukrajinom koji je organizirao Steinmeier jer ga je smatrao jasnim signalom Moskvi da njemački predsjednik ne podliježe pritiscima.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene