Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dmitro Kuleba

Ukrajinski šef diplomacije u Dubrovniku: "Bez pravednog mira doći će novog rata"

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba Foto: Afp
Ukrajinski ministar vanjskih poslova u Dubrovniku je upozorio da će bez pravednog mira doći do novog rata.

"Bez pravednog mira doći će novog rata", upozorio je u subotu u Dubrovniku ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Ukrajinski šef diplomacije na Dubrovnik Forumu naglasio je kako "nema alternative pravednom miru".

"Ako će biti mira bez pravde, doći će do novog rata. Cilj nije samo zaustaviti rat nego i stvoriti okolnosti u kojem će mir biti pravedan i održiv, a novi rat postati neodrživa opcija. Treba stvoriti okolinu u kojoj je nova agresija nemoguća", dodao je.

Pročitajte i ovo Policija ispred izraelskog veleposlanstva u Beogradu Teroristički napad FOTO Dačić otkrio nove detalje o napadaču koji je samostrelom napao policajca u Beogradu

Kuleba je naglasio da je to nužno jer "svi moraju vidjeti što će im se dogoditi ako pokrenu agresiju protiv suverene države". Također je izrazio optimizam zbog nedavnog mirovnog skupa u Švicarskoj jer je na njega stiglo više od stotinu predstavnika država i organizacija.

"Kad vidimo toliko država spremnih da djeluju zajedno, to daje vjeru da je pravedan i trajan mir moguć", poručio je na panelu čelnika.

"Svaki idući korak bit će teži od prethodnog, no nema alternative", zaključio je.

Visoki povjerenik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku u odlasku Josep Borrell na forumu je rekao da zapad danas ima veliku odgovornost spriječiti podjelu na zapad i istok.

"Savez Rusije i Kine mogao bi podijeliti svijet", dodao je.

Borrell je rekao da danas postoji kriza multilateralizma te da se niz države okreće multipolarnosti jer im je to korisnije – multilateralizam su zamijenili "transakcijski odnosi".

"Više je igrača, manje pravila. Puno je više nemira", naglasio je.

Pročitajte i ovo Riječki zatvor Usred bijela dana Nevjerojatan bijeg iz riječkog zatvora: "To što su napravili bio je samoubilački čin"

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani također je naglasio potrebu pravednog mira. Kazao je da je Italija prije nekoliko dana odlučila poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini te da Rim želi da ona što prije postane punopravni član Europske unije.

Tajani je na istom panelu upozorio da zapadni Balkan mora postati prioritet međunarodne zajednice, jer bi gubitak tog područja i prihvaćanje većeg utjecaja Rusije "bila ogromna greška za stabilnost, mir i nas".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene