Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teroristički napad

FOTO Dačić otkrio nove detalje o napadaču koji je samostrelom napao policajca u Beogradu

Pred ambasadom Izraela u Beogradu muškarac je policajca pogodio samostrelom.

Napadač je u subotu oko 11 samostrelom zapucao na pripadnika srpske Žandarmerije koji je bio na dužnosti osiguranja izraelskog veleposlanstva u Beogradu, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

Pripadnik Žandarmerije M. J. (1990.) pogođen je u vrat te je u samoobrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

Policajac je u svjesnom stanju prevezen u bolnicu. Operiran je i izvan je životne opasnosti. Sve okolnosti napada se ispituju.

Pročitajte i ovo Sarajevska policija Istraga u tijeku Novo ubojstvo u susjedstvu: Ubio suprugu, pomogla mu i majka, uhićen i muškarac koji nije pozvao policiju

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je posjetio napadnutog policajca, otkrio je da je napadač samostrel nosio u vreći i više puta je prilazio kućici u kojoj je policajac sjedio da bi ga nešto pitao.

Zatim se vratio, otvorio vrata kućice, iz vrećice izvadio samostrel i ranio policajca, koji je ispalio nekoliko hitaca i napadač je pola sata kasnije preminuo.

Dačić je izjavio da se radi o terorističkom činu protiv Srbije i protiv pripadnika policije te da postoje sumnje da su s napadom povezane osobe iz vehabijskog pokreta.

Kazao je da je muškarac koji je izveo teroristički napad M. Ž. (25), vjerskog imena Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je otišao živjeti u Novi Pazar, a u nastavku akcije policija će izvršiti pretrese na više lokacija. "Sve naše snage su na najvišem stupnju pripravnosti", izjavio je Dačić.

Pročitajte i ovo Dmitro Kuleba Dmitro Kuleba Ukrajinski šef diplomacije u Dubrovniku: "Bez pravednog mira doći će novog rata"

Dačić je rekao da je nekoliko osoba, koje su se nalazile u blizini policijskih objekata, uhićeno. Otkrio je da postoje indicije da su te osobe već poznate sigurnosnim službama.

Novinarima je pokazao fotografiju napadača koji je, kako je rekao, bio prije nekoliko mjeseci u Upravi za strance gdje je došao sa ženom u nikabu: "Fotografija je snimljena 20. ožujka ove godine. Doveo je ženu iz Crne Gore, iz Plava, 11. ožujka, žena se zove Besa, doveo ju je da je prijavi u Upravu za strance. Što vam ova fotografija govori? Govori o stupnju zaslijepljenosti."

"Ne želim baciti ljagu na našu muslimansku braću, ovdje je riječ o Srbima koji su konvertirali na islam", rekao je Dačić i dodao: "Bez obzira na nacionalnu pripadnost, dogovorili smo se da obavimo pretrese svuda, i da svuda gdje nam je nešto sumnjivo i povezano s terorizmom, provjerimo i privedemo te ljude."

"U skladu s pravilima koja postoje, nakon je došlo do ovog terorističkog akta, ja sam kao ministar proglasio crveni stupanj sigurnosnih prijetnji od terorizma, tako da svi poduzimaju mjere. Bit će pojačano prisustvo policije na mjestima gdje boravi veći broj ljudi", rekao je Dačić.

 

Pročitajte i ovo Požar na Braču Vatrogasci u akciji Buknuo požar na Braču, približio se kućama: Izgorjelo je više od pet hektara borove šume

Upitan o vozilu koje je navodno viđeno kod ambasade gdje se dogodio zločin, Dačić je odvratio: "Ne znam ništa o Renaultu, naš pravac istrage ne vodi prema vozilima, već prema komunikaciji između različitih osoba, shodno tome se vrše pretresi u Mladenovcu i Novom Pazaru. Vrši se pretres na svim lokacijama na kojima postoji sumnja na terorizam. Građani ne trebaju strepiti, policija radi sve što je u našoj moći da zaštiti građane od posljedica terorističkih akata."

"On je zaustavljen na prvom koraku, nije prišao ni zaposlenicima, ni pragu veleposlanstva. Ako je netko želio iskušati policiju, pokazalo se da to ne može. Zato je važno vidjeti da na prvom koraku to ne može proći, znači, teroristički akt je propao na samom početku. Ne znam što se trebalo dogoditi da Srbin iz srca Šumadije preraste u terorista. Bit ćemo otvoreni za sve informacije, sve što se novo bude događalo, obavijestit ćemo vas", kazao je Dačić.

Pročitajte i ovo U lučici u Slatinama zapalio se brod - 13 Nakon očevida FOTO Zapalio se brod na Čiovu, policija pobila teoriju vlasnika: Objavljeno što se zapravo dogodilo

U Beogradu su preventivno pojačane mjere zaštite, ne samo ispred objekata kao što su ambasade i državne institucije, već i u trgovačkim centrima i na šetalištima.

Godine 2009. srbijanski sud osudio je četvoricu muslimana, sljedbenika sunitske vehabijske sekte, na zatvorsku kaznu zbog planiranja napada na nogometni stadion u Novom Pazaru, glavnom gradu južne srbijanske regije Sandžak, gdje su većina stanovništva umjereni muslimani.

Svjedoci koji su prolazili pored ambasade su čuli pucnjavu, a jedan od njih je kazao za Telegraf: "Bilo je strašno, čuo se rafal. Ubrzo su se čule sirene sa svih strana. Stanje je bilo opsadno."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene