Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vršitelji dužnosti ukrajinskoga predsjednika i premijera ponudili su u petak dosad najveća ustavna prava za upotrebu ruskoga jezika, ne bi li i tako ublažili separatističke prosvjede.


U zajedničkoj izjavi na televiziji predsjednik Oleksandr Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk pozvali su na nacionalno jedinstvo i od naroda zatražili da se suzdrži od nasilja te rekli kako će poduprijeti ustavne promjene i decentralizaciju, kako bi se vlast više prenijela na lokalnu upravu. Među ostalim, time bi se ispunio ključni zahtjev rusofone populacije, pravo na odluku o službenome jeziku.

Vezani članci Slika nije dostupna Putinov poziv možda spašava Ukrajinu od komadanja Slika nije dostupna Počinje protuteroristička akcija na sjeveru Donjecka, proruski separatisti se predali u Kramatorsku

"Ukrajinska vlada spremna je provesti sveobuhvatne ustavne promjene koje će ojačati ovlasti regija", rekao je Jacenjuk. To podrazumjeva predaju izvršnih ovlasti lokalno izabranim dužnosnicima, a dosad su na lokalnim dužnostima bile osobe koje je postavljala središnja vlast, rekao je.

"Ojačat ćemo specijalni status ruskoga jezika i zaštititi ga", rekao je premijer.

U ovome trenutku milijunima Ukrajinaca, a mnogi se ne smatraju etničkim Rusima, ruski je prvi jezik i imaju ga pravo upotrebljavati u nekim službenim situacijama u onim regijama u kojima postoji rusofona većina.

Rusija kritizira američke ocjene ukrajinske krize

Ustav već sadrži neke zaštitne odredbe za ruski i druge jezike, ali ukrajinski je definiran kao državni jezik.

Mnoge rusofone osobe prepale su se da će svrgnuće proruskoga predsjednika Viktora Janukoviča ugroziti i neke njihove interese, posebno pošto su ukrajinski nacionalisti u parlamentu pokušali, iako uzaludno, donijeti zakon o ukidanju prava na ruski jezik.

Turčinov je izrazio razočaranost što parlament u petak nije jednoglasno podupro nacrt tih reforma. Bivša vladajuća stranka regija, kojoj je izborna baza u rusofonom istoku zemlje, kaže kako su reforme nedostatne. Ta stranka želi da ruski bude ravnopravan ukrajinskomu.

"Kako bi se postigao mir i razumijevanje među ukrajinskim građanima", rekao je Turčinov, "regionalna, općinska i okružna vijeća dobit će pravo da status službenoga jezika u nekome području, uz ukrajinski koji je državni jezik, dodijele ruskomu ili nekom drugom jeziku kojim govori većina stanovništva.

U Ukrajini se govori niz drugih jezika, na zapadu najviše mađarski, rumunjski i slovački. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook