Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objasnili sve opcije

VIDEO Ukrajinci objavili detaljne upute za građane u slučaju nuklearnog napada: Što nikako ne smijete napraviti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prije nekoliko dana i Telegraph je napravio detaljan video s uputama što učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada. Riječ je o centru koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine usmjeren na komunikaciju kojoj je cilj suprotstavljanje vanjskim prijetnjama, posebice onima koje dolaze iz Rusije.

"Rusija trpi poraze na bojnom polju, pa njezino vodstvo pribjegava ucjenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put - nuklearno. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo vjerojatnim, a glavna svrha ovih prijetnji je preplašiti Ukrajince i svijet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posljedice koje Rusija očekuje", poručili su, dodavši da Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih izvanrednih situacija: uporabe nuklearnog oružja, "prljave bombe" ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani.

Centar je naveo kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada. Za bebe do jednog mjeseca preporučuje se doza od 16 mg, za djecu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna retorika Koji su znakovi da Putin priprema nuklearni napad? Stručnjaci otkrivaju što bi ga moglo odati

No, isto tako navode da je u slučaju tzv. prljavih bombi (oružje koje kombinira radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima) zabranjeno uzimanje jodnih pripravaka jer on može uzrokovati nepopravljivu štetu organizmu. 

"U slučaju da vas je nuklearna eksplozija zatekla u vašem domu zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grijanje. Ako je moguće, premjestite se u sobu bez prozora", piše u preporukama. Također se naglašava: "Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano."

Pročitajte i ovo Joe Biden Govor u UN-u Biden odgovorio Putinu: "Nuklearni rat se ne može dobiti. Svijet bi trebao prepoznati što ova nečuvena djela doista jesu"

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savjetuju drugačije.

Također se ne preporučuje pijenje vode iz slavine dok ne stigne obavijest da je to sigurno.

 

U slučaju da ste vani tijekom nuklearne eksplozije Centar savjetuje građanima da ovako postupe: "Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primijetiti bljesak na nebu i savjetuje se da nipošto ne gledaju u tom smjeru jer to može uzrokovati opekline rožnice, sljepoću i opekline oka. Zaustavite automobil na sigurnom mjestu pored ceste, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak zraka. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama jer je to zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu." Naravno, važno je da građani potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

Prije nekoliko dana i Telegraph je napravio detaljan video s uputama što učiniti u slučaju nuklearnog napada.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene