Obavijesti Video Pretražite Navigacija
krvava bitka

"Ovo je sada zona ubijanja": Vagnerovci zauzeli pola Bahmuta, Norveška šalje moćno oružje

Ukrajinskim snagama i njihovim linijama opskrbe prijeti obruč sa sjevera i juga te bi se Bahmut mogao naći u okruženju ruskih snaga.

Istočni dio ukrajinskog grada Bahmuta je sada uglavnom pod kontrolom ruskih plaćenika skupine Wagner, no zapad grada i dalje drži ukrajinska vojska, tvrde britanske obavještajne službe.

S druge strane, vođa paramilitarne skupine Wagner, Evgenij Prigožin je rekao da su Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta.

"Ono je zgrada općine, administrativno središte grada", rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

"Do tamo ima kilometar i dvjesto metara", izjavio je u videu koji je objavila njegova tvrtka Concord. "Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke."

Rijeka Bahmutka, koja prolazi samim središtem grada, je sada prva crta bojišnice, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane na Twitteru pozivajući se na najnovije obavještajne podatke.

Ukrajinske snage su uništile mostove preko rijeke koja teče kroz otvoreno područje širine 200 do 800 metara. Britanci tvrde da Ukrajinci otvaraju vatru iz utvrđenih zgrada te da je borcima Wagnera vrlo teško nastaviti s direktnim napadom na zapadni dio grada.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Oleksandr Video koji je užasnuo svijet Majka smaknutog ukrajinskog junaka: "Saša! To je naš Saša! Vrištali smo zbog snimke"

Britanci, međutim, ukazuju da ukrajinskim snagama i njihovim linijama opskrbe prijeti obruč sa sjevera i juga te bi se Bahmut mogao naći u okruženju ruskih snaga.

Budući da ukrajinske jedinice mogu pucati iz utvrđenih zgrada na zapadu, ovo je područje postalo zona ubijanja, što vjerojatno čini veliki izazov za Wagnerove snage koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu, opisuju Britanci.

Britansko ministarstvo obrane od početka rata objavljuje dnevna izvješća s bojišta. Moskva optužuje Londom da provodi kampanju dezinformiranja.

Norveška šalje moćne sustave

Norveška će isporučiti Ukrajini dva kompletna sustava protuzračne obrane NASAMS u suradnji sa Sjedinjenim Državama.

Norveški ministar obrane Bjorn Arild Gram posjetio je ukrajinsku prijestolnicu ovog tjedna. Gram je rekao da će dodatni sustavi NASAMS značajno poboljšati sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje gradove i kritičnu infrastrukturu od ruskih raketnih napada.

"Razaranje je teško pojmiti. Vidjeti ovo vlastitim očima ostavlja dubok dojam", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene