Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajina: Otrovni dim se više ne širi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u zapadnom dijelu Ukrajine se smirila nakon što je u ponedjeljak iskočio vlak koji je prevozio žuti, vrlo otrovni fosfor, a sigurnosne službe tvrde kako stanovništvo okolnog područja nije ugroženo. Premijer Viktor Janukovič najavio je da će krivci za katastrofu biti kažnjeni.

Ukrajinska će vlada nakon provedene istrage donijeti odluku tko je odgovoran za ovu katastrofu i krivce kazniti, najavio je ukrajinski premijer Viktor Janukovič. 

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Slika nije dostupna Vlak iskočio iz tračnica, 800 evakuiranih zbog opasnih tvari

"Trenutno je najvažnije ukloniti posljedice ove katastrofe, no ako pronađemo krivce oni će biti kažnjeni u skladu sa zakonom", rekao je ukrajinski premijer. 

"Vatra je ugašena i otrovni dim se ne širi više", izjavio je glasnogovornik regionalnog odsjeka za izvanredne situacije.

Analize zraka, tla i vode na mjestu oko mjesta nesreće otkrile su visoku razinu fosfora, "dva do tri puta vežu od norme" razine u epicentru, što je prostor oko dva četvorna kilometra.

U susjednom području, najbližem selu Ojydivu, udaljenom tri kilometra od mjesta nesreće, analize odgovaraju službenim normama, kazao je Chtangret. 

>> Vlak iskočio iz tračnica, 800 evakuiranih zbog opasnih tvari

Ministarstvo za zaštitu okoliša je pak u svom priopćenju objavilo da razina fosfora u zraku prelazi norme za oko nekoliko desetaka više puta u dva sela Angelivka i Lisne, ali nije utvrđena nikakva
zagađenost vode ili tla.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak poslije podne kada je petnaest vagona cisterni, koji su prevozili žuti fosfor iskočilo sa tračnica u regiji Lviva. Šest se vagona zapalilo, ispuštajući otrovni oblak koji je pokrio teritorij od 82 četvorna kilometra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene