Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćni eksploziv

Ukrajina optužila Rusiju za korištenje zabranjenog oružja: "Samo ove godine zabilježen je 51 slučaj"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajina je optužila Rusiju za korištenje zabranjenog suzavca na bojištu.

Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje eksploziva koji sadrži zabranjene kemijske spojeve protiv ukrajinskih vojnika u njihovim rovovima, priopćio je u nedjelju glavni stožer ukrajinske vojske.

Glavni stožer ukrajinske vojske tvrdi da je od početka rata prije gotovo dvije godine zabilježeno 626 slučajeva ruskog korištenja suzavca.

Pročitajte i ovo Karta hrvatskog podmorja Mapiranje Jadrana U moru kraj hrvatskih otoka otkrivene nepoznate strukture: "Nevjerojatne su i ne znamo kako su nastale"

Od početka siječnja 2024. zabilježen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno, navodi glavni stožer. Eksplozivi koji sadrže nadražujući plin s kemijskom tvari CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili topničkom paljbom.

Taj plin uobičajeno koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o kemijskom oružju koju je potpisala Rusija. Ukrajinske tvrdnje nisu se mogle neovisno provjeriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena''

Kraljevski institut ujedinjenih službi za obrambene i sigurnosne studije (RUSI) pisao je u lipnju 2023. o mogućoj ruskoj upotrebi nadražujućih plinova na temelju izvještaja ruske državne televizije.

Budući da su ukrajinski vojnici imali zaštitnu opremu protiv nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja, suzavac im nije mogao puno naštetiti, analizirao je institut. Međutim, nošenje gas maski predstavlja smetnju u borbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene