Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug nije podmiren, cijena nije dogovorena

Rok istekao: Ukrajina i Rusija bez dogovora, ugrožena opskrba EU ruskim plinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina do osam sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu nije platila ni dio duga za plin i sada će za isporuku tog energenta morati plaćati unaprijed, priopćio je u ponedjeljak ruski naftni div Gazprom nakon isteka roka za podmirenje plinskog duga, prenose agencije.

Ukrajinska državna naftna kompanija Naftogaz nije platila niti za lipanjske isporuke plina, dodaje Gazprom, aludirajući na mogućnost da bi se Ukrajini opskrba plina mogla već sada prekinuti.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Slika nije dostupna Tko će odrediti cijenu plina? Rat plinom i tužbama: Naftogaz i Gazprom pred međunarodnom arbitražom

"Danas, od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, Gazprom, prema postojećem ugovoru, Naftogazu nalaže avansno plaćanje za isporuke plina... od danas će ukrajinska tvrtka dobiti samo onaj plin koji je platila", stoji u priopćenju.

Nastavljaju se pregovori o plinu

Ukrajina i Rusija nisu noću na ponedjeljak postigle dogovor o cijeni plina te su pregovori u Kijevu završili su oko 2:30 sati ujutro po moskovskom vremenu (u ponoć u nedjelju po srednjoeuropskom). Ukrajinski plinski dug iznosi 1,95 milijarda dolara.

Ako Moskva prekine isporuku plina Ukrajini to bi pogodilo opskrbu EU-a. Rusija osigurava gotovo trećinu europskih potreba za plinom, a gotovo polovica uvozi se preko Ukrajine. Rusija i Ukrajina ne mogu se dogovoriti oko cijene plina. Posljednja ruska ponuda bila je 385 dolara za tisuću prostornih metara plina, stotinu dolara manje od dosadašnje cijene, ali je Ukrajina to odbila.

Ukrajina želi cijenu od 268,5 dolara, koliko joj je bilo ponuđeno dok je Viktor Janukovič bio na vlasti, no prošli je tjedan kao kompromisno rješenje predložila 326 dolara u prijelaznom razdoblju dok se ne postigne trajni dogovor.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger na pregovorima je predložio novi kompromisni prijedlog, ali ga je Moskva odbila. Oettinger je predložio da Kijev plati milijardu dolara odmah, a ostalo u mjesečnim ratama, dok bi cijena plina bila 385 dolara zimi i oko 300 dolara ljeti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene