Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo dva mjeseca nakon ubojstva novinarke Daphe Caruane Galizije policija je na Malti uhitila deset osoba koje sumnjiči da su povezani s njezinim ubojstvom.


Malteška policija uhitila je osam osoba koje sumnjiči da su povezane s ubojstvom novinarke Daphne Caruane Galizije, rekao je premijer Joseph Muscat, dok je na stranicama Vlade naknadno objavljeno da su uhićene još dvije osobe.

Vezani članci Malta, ilustracija Ovo je prva zemlja EU-a koja zatvara granice za necijepljene: Negativan test više nije dovoljan Susjed Kazimira Bačića - Dragutin Susjed uhićenog Bačića: ''Ja ne znam je li on kupio ili gospodin Matija, ali nitko ne živi u tom stanu''

Do uhićenja je došlo gotovo dva mjeseca nakon što je novinarka poginula u eksploziji bombe podmetnute pod njezin automobil.

"Svi su osumnjičeni malteške nacionalnosti i većina ima kriminalni dosje", rekao je Muscat ne iznoseći više detalja, piše Guardian. 

Policija ima 48 sati za ispitivanje osumnjičenih prije odluke o tome hoće li ih zadržati ili će ih pustiti. 

Galizia je bila autorica iznimno popularnog bloga "Running Commentary" u kojem je pisala i o malteškom premijeru Muscatu, njegovu šefu kabineta Keithu Schembriju i bivšem ministru energetike Konradu Mizziju. Istraživala je njihovu povezanost s aferom prodaje malteških putovnica i velikim isplatama azerbajdžanske Vlade.

Ubijena je 16. listopada u snažnoj eksploziji bombe koja je raznijela njezin Peugeot 108. Njezino ubojstvo pokrenulo je lavinu kritika, pa i iz institucija Europske unije, na račun vlasti na Malti.