Prosvjednici traže puštanje Romana Protaseviča
Prosvjednici traže puštanje Romana Protaseviča Foto: Afp

U videu objavljenom u ponedjeljak, bjeloruski bloger Roman Protaševič, uhićen kada je zrakoplov Ryanaira prisilno sletio u Minsk, izjavio je da je dobroga zdravlja i priznao da je sudjelovao u organizaciji masovnih prosvjeda u Minsku prošle godine.


Njegovi saveznici odmah su se oglasili tvrdeći da je izjavu dao pod prisilom.

Vezani članci Žena s plakatom pita se gdje je nestao Roman Protasevič Minute prije slijetanja: Trenutak kad je Roman Protasevič znao da mu je vrijeme isteklo Avion koji je prisilno sletio u Minsk U NATO-u ljutiti, zatražili istragu zbog Lukašenka: "To je ozbiljan i opasan incident"

"Ovako Roman izgleda kada je pod psihičkim i moralnim pritiskom. Tražim hitno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika", tvitala je čelnica bjeloruske oporbe Svjetlana Tihanouskaja.

 

U videu objavljenom na aplikaciji Telegram, Protasevič je rekao da je u pritvoru u Minsku i opovrgnuo da ima problema sa srcem što su prenijeli neki društveni mediji.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko (66) suočio se s najvećim izazovom u svojoj 27-godišnjoj vladavini kada su masovni prosvjedi izbili nakon njegove sporne pobjede na predsjedničkim izborima prošle godine.

Oko 35.000 ljudi uhićeno je od početka prosvjeda u kolovozu 2020. Lukašenko odbacuje optužbe za izbornu prevaru i optužuje Zapad da je sponzorirao demonstracije.

Zaključci sa sastanka lidera EU-a

U večernjim satima glasnogovornik Europskog vijeća Barend Leyts na Twitteru je objavio zaključke sa sastanka lidera EU-a. 

- Europsko vijeće traži trenutačno oslobađanje Romana Protaseviča i Sofije Sapege i jamčenje njihove slobode kretanja

- zahtijeva se od Međunarodne Organizacije za civilno zrakoplovstvo da hitno istraži ovaj neprihvatljivi incident bez presedana

- poziva se Vijeće da usvoji dodatni popis osoba i tvrtki prema kojima će se primijeniti relevantne mjere u postojećem okviru sankcija

- poziva se Vijeće da usvoji dodatne ciljane ekonomske sankcije protiv Bjelorusije i poziva Visokog predstavnika i Komisiju da u tom pravcu daju prijedlog bez kašnjenja

- pozivaju se avioprijevoznici iz EU-a da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije

- poziva se Vijeće da usvoji nužne mjere za zabranu letova u zračnom prostoru EU-a za avione iz Bjelorusije i pristup zračnim lukama u EU-a za takve avione

- izražava se i solidarnost Latviji po pitanju neopravdanog protjerivanja latvijskih diplomata iz Bjelorusije.

Na kraju se navodi da će Europsko vijeće nastaviti pratiti ovo pitanje.