Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU NAJAVIO NOVE SANKCIJE

Uhićeni bjeloruski bloger pojavio se u videu i sve priznao, oporba kaže da je izjavu dao "pod pritiskom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U videu objavljenom u ponedjeljak, bjeloruski bloger Roman Protaševič, uhićen kada je zrakoplov Ryanaira prisilno sletio u Minsk, izjavio je da je dobroga zdravlja i priznao da je sudjelovao u organizaciji masovnih prosvjeda u Minsku prošle godine.

Njegovi saveznici odmah su se oglasili tvrdeći da je izjavu dao pod prisilom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen bjeloruski oporbeni novinar Plenković nakon sastanka u EU-u o otmici aviona: "To je krajnje neprihvatljivo, tražimo hitno oslobađanje Protaseviča" Slika nije dostupna "DRŽAVNO PIRATSTVO" Čelnici država EU prijete ograničiti zračne i kopnene veze s Bjelorusijom, za oštre sankcije i ruski tajkun: "Diktatora treba udariti gdje najviše boli - po džepu"

"Ovako Roman izgleda kada je pod psihičkim i moralnim pritiskom. Tražim hitno puštanje Romana i svih političkih zatvorenika", tvitala je čelnica bjeloruske oporbe Svjetlana Tihanouskaja.

 

U videu objavljenom na aplikaciji Telegram, Protasevič je rekao da je u pritvoru u Minsku i opovrgnuo da ima problema sa srcem što su prenijeli neki društveni mediji.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko (66) suočio se s najvećim izazovom u svojoj 27-godišnjoj vladavini kada su masovni prosvjedi izbili nakon njegove sporne pobjede na predsjedničkim izborima prošle godine.

Oko 35.000 ljudi uhićeno je od početka prosvjeda u kolovozu 2020. Lukašenko odbacuje optužbe za izbornu prevaru i optužuje Zapad da je sponzorirao demonstracije.

Zaključci sa sastanka lidera EU-a

U večernjim satima glasnogovornik Europskog vijeća Barend Leyts na Twitteru je objavio zaključke sa sastanka lidera EU-a. 

- Europsko vijeće traži trenutačno oslobađanje Romana Protaseviča i Sofije Sapege i jamčenje njihove slobode kretanja

- zahtijeva se od Međunarodne Organizacije za civilno zrakoplovstvo da hitno istraži ovaj neprihvatljivi incident bez presedana

- poziva se Vijeće da usvoji dodatni popis osoba i tvrtki prema kojima će se primijeniti relevantne mjere u postojećem okviru sankcija

- poziva se Vijeće da usvoji dodatne ciljane ekonomske sankcije protiv Bjelorusije i poziva Visokog predstavnika i Komisiju da u tom pravcu daju prijedlog bez kašnjenja

- pozivaju se avioprijevoznici iz EU-a da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije

- poziva se Vijeće da usvoji nužne mjere za zabranu letova u zračnom prostoru EU-a za avione iz Bjelorusije i pristup zračnim lukama u EU-a za takve avione

- izražava se i solidarnost Latviji po pitanju neopravdanog protjerivanja latvijskih diplomata iz Bjelorusije.

Na kraju se navodi da će Europsko vijeće nastaviti pratiti ovo pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene