SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP)
SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Uhićen je general Armije Republike BiH Ramiz Dreković. Optužen je po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.


Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevni avaz.Tužiteljstvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet je osoba ranjeno.

Vezani članci Policija BiH (Foto:PIXSELL/Hrvoje Jelavić) Policija u lovu na bivšeg pripadnika Armije BiH koji je brutalno ubio i treći put SIPA (Arhiva: AFP) Uhićeni Bošnjaci osumnjičeni za strijeljanja vojnika, ubojstva civila i uništavanje imovine

Ramiz Dreković vojničku je karijeru započeo u bivšoj JNA u Bjelovaru. 1991. godine vraća se u BiH, u Bihać, gdje se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Nakon toga prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać, gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora, piše Dnevni Avaz. 1992. godine postaje komandant Unsko-sanske operativne grupe, a potom komandant 5. korpusa.

Nakon toga unaprijeđen je u čin brigadnog generala, a 1994. godine preuzima Četvrti korpus ARBiH. Bio je i na dužnosti savjetnika u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji mu je angažman savjetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.

Više detalja uskoro.

 

Kako su Panda, Sattwe, Mali i Arwen na Velebitu otkrile ljudske kosti stare 3000 godina

Veliko otkriće: Znanstvenici tvrde da su pronašli osmo svjetsko čudo