Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isti način razmišljanja

Ugledni psiholog: Lubitz se ponašao poput masovnog ubojice na ubilačkom pohodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponašanje Andreasa Lubitza, kopilota zrakoplova Germanwingsa kojeg je on namjerno srušio u francuskim Alpama, sugerira na to da je on imao plan kojeg je hladnokrvno proveo.

Andreas Lubitz (28) namjerno je srušio zrakoplov Germanwingsa u francuskim Alpama te 150 ljudi zajedno sa sobom odveo na taj način u smrt. Najstrašnije od svega bilo je otkriće sa snimke iz crnih kutija, na kojima je njegovo disanje bilo savršeno normalno neposredno prije udara zrakoplova u planinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neovisno o odšteti Lufthansa obiteljima žrtava ponudila nepovratnih 50.000 eura pomoći Slika nije dostupna Otkrivene posljednje riječi Neslužbeno: Pukao je prozor na kokpitu, a za nekoliko sekundi se dogodila dekompresija

Takvo ponašanje upućuje na način razmišljanja osobe koja se odlučuje na masovno ubojstvo u, primjerice, školi ili vojnoj bazi te potom sebi oduzima život, smatra profesor Craig Jackson sa Sveučilišta Birmingham City.

UŽIVO Njemačka policija pretresla kuću i stan kopilota, pronašli novi dokaz

Iako nije izvan svake sumnje potvrđeno da je definitivno riječ o samoubojstvu kopilota, velika većina dokaza upućuje na to.

Pojavila se i informacija da je Lubitz 2008. godine stao s pilotskim treningom zbog stresa. Njegovi šefovi iz Germanwingsa potvrdili su da je tad uzeo nekoliko mjeseci godišnjeg, nakon čega je tvrdio da je '100 posto spreman za letenje', nakon što je prošao sva medicinska testiranja. Jackson je to ocijenio kao 'psihološku slabost'.

Jackson vjeruje da ponašanje Lubitza oponaša ono masovnog ubojice, 'tipa osobe koja krene u ubilački pohod na kampusu, u školi ili vojnoj bazi, u znak društvenog prosvjeda, jer više se više ne mogu nositi s problemima", piše Daily Mail.

"To se događa kad nekoliko vrlo ozbiljnih stvari pođe po zlu. To je vrlo kompleksno ponašanje u završnoj fazi koje vodi do točke kad osoba, koja u ovom slučaju možće biti i pilot, preferira smrt iznad života", pojašnjava Jackson.

"Oni tad postaju u potpunosti zatvorenih pogleda te se gotovo upuštaju u vrstu društvenog prosvjeda samoubojstvom na radnom mjestu, te njihove smrti postaju simbolom njihovog prijezira prema tvrtki i poslu", dodaje.

"Njegovo mentalno zdravlje je možda u redu... ali određeni aspekti njegove osobnosti, popraćeni stresom kroz koji je možda prolazio, mogli su biti katalizator za taj incident", zaključio je Jackson.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene