Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uganda: Dva nova smrtna slučaja od ebole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još dva Uganđanina umrla su od novog soja smrtonosnog virusa ebole u epidemiji nedaleko od granice s Demokratskom Republikom Kongom, tako da se broj mrtvih povećao na 18.

"Imali smo još dva smrtna slučaja u posljednja 24 sata i bolest se nastavlja širiti", rekao je Sam Zaranba, čelnik zdravstvenih službi pri ministarstvu zdravstva Ugande.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv virusa Proglasili trotjedni lockdown zbog smrtonosne ebole: "Ovo su privremene mjere kako bi se kontroliralo širenje" Slika nije dostupna WHO POTVRDIO Proglasili epidemiju ebole: Preminuo muškarac, još osam sumnjivih slučajeva

Prema njegovim riječima, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zajedno s lokalnim stručnjacima rade na strategiji za obuzdavanje epidemije u zapadnoj regiji Bundibugyo, gdje je više od 50 ljudi zaraženo.

"Uspostavili smo karantenu u kojoj se nalaze svi oni kojima je dijagnosticirana ebola i pažljivo ih pratimo", dodao je.

Genetske analize uzoraka uzetih s nekih od žrtava pokazuju da je riječ o dosad nepoznatom tipu ebole, što znači da je riječ o petom soju virusa.

Ebola je hemoragijska groznica, što znači da može izazvati unutarnje i vanjsko krvarenje. Žrtve često umiru od šoka no simptomi mogu biti nejasni, jer uključuju groznicu, bolove u mišićima i mučninu.

Ta bolest, koja napada ljude, čimpanze i gorile, prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili izlučevinama zaražene osobe ili kontaminiranim predmetima. Ne zna se odakle je došla početna infekcija, ali istraživači misle da je vjerojatno počela kontaktom sa zaraženom životinjom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene