Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još dva Uganđanina umrla su od novog soja smrtonosnog virusa ebole u epidemiji nedaleko od granice s Demokratskom Republikom Kongom, tako da se broj mrtvih povećao na 18.


"Imali smo još dva smrtna slučaja u posljednja 24 sata i bolest se nastavlja širiti", rekao je Sam Zaranba, čelnik zdravstvenih službi pri ministarstvu zdravstva Ugande.

Vezani članci Zaprašivanje komaraca, ilustracija Zbog vijesti da se u Srbiji pojavio virus Zapadnog Nila, Slavoncima se diže kosa na glavi. Od komaraca se brane kako znaju Klizišta u Japanu VIDEO Najmanje troje poginulih i više od 100 nestalih u klizištima u Japanu

Prema njegovim riječima, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zajedno s lokalnim stručnjacima rade na strategiji za obuzdavanje epidemije u zapadnoj regiji Bundibugyo, gdje je više od 50 ljudi zaraženo.

"Uspostavili smo karantenu u kojoj se nalaze svi oni kojima je dijagnosticirana ebola i pažljivo ih pratimo", dodao je.

Genetske analize uzoraka uzetih s nekih od žrtava pokazuju da je riječ o dosad nepoznatom tipu ebole, što znači da je riječ o petom soju virusa.

Ebola je hemoragijska groznica, što znači da može izazvati unutarnje i vanjsko krvarenje. Žrtve često umiru od šoka no simptomi mogu biti nejasni, jer uključuju groznicu, bolove u mišićima i mučninu.

Ta bolest, koja napada ljude, čimpanze i gorile, prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili izlučevinama zaražene osobe ili kontaminiranim predmetima. Ne zna se odakle je došla početna infekcija, ali istraživači misle da je vjerojatno počela kontaktom sa zaraženom životinjom.