Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morali se ispričati javnosti

Škola u Indiji na meti žestokih kritika: Htjeli spriječiti učenike da prepisuju pa im na glave stavili - kartonske kutije

Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images)
Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Jedna se indijska škola morala javno ispričati nakon što su procurile fotografije na kojima učenici za vrijeme pisanja ispita na glavama imaju – kartonske kutije. Iz škole su kazali da je to dio eksperimenta kako bi vidjeli hoće li učenici tako manje prepisivati te da su roditelji bili upoznati s idejom. Dodali su da su kutije na glavama imali samo oni učenici čiji su se roditelji s time složili.

Burne reakcije u Indiji izazvale su fotografije iz jedne indijske privatne škole. Na fotografijama se vide učenici koji rješavaju ispite u noseći na glavama – kartonske kutije. Kako piše CNN, učenike je fotografirao jedan od zaposlenika u školi.

Pročitajte i ovo Trenirke u školi - 2 Stroga pravila Moda i ugoda u školi: Trenirke u Splitu izazvale svađu, učenici u Rijeci sami mjere promjer rupe na trapericama Mirena Maljković, učiteljica Dnevnik Nove TV donosi detalje Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto''

Da bi se učenike spriječilo da se okreću i prepisuju od kolega, na glave su im stavljene kartonske kutije koje su imale izrezane otvore za lice kako bi učenici mogli vidjeli samo svoje ispite, slično kao što se konjima stavljaju naočnjaci.

Žestoke kritike na račun škole

Zbog toga su na račun škole počele stizati žestoke kritike, a oglasio se i tamošnji ministar obrazovanja Suresh Kumar rekavši da je ovakav tretman učenika potpuno neprihvatljiv. ''Nitko nema pravo tretirati nikoga, pogotovo učenike, poput životinja'', poručio je ministar.

Jedan od učitelja u Indiji, Francis Joseph, na Twitteru se zapitao kamo vodi ovakav način obrazovanja u 21. stoljeću. ''Sram me što je škola prisilila učenike da nose kutije kako bi se spriječilo prepisivanje'', zaključio je Joseph.

Ravnatelj te škole M.B. Sateesh objasnio je da riječ o probnim mjerama kako bi u budućnosti učenici manje varali na ispitima, piše CNN. Dodao je da sudjelovanje u ''eksperimentu'' nije bilo obavezno, a škola je o tome ranije obavijestila i roditelje. Kako tvrdi ravnatelj, kutije na glavama nosili su samo oni učenici čiji su se roditelji s time složili. Učenici su sami donijeli kutije, a nakon sat vremena pisanja ispita rečeno im je da ih skinu s glave.

''Od 72 učenika koliko ih je pristupilo pisanju ispita, samo ih je 56 sudjelovalo u eksperimentu. Rekli su da im je u redu sudjelovati u tome. Škola nikoga nije uznemirila'', zaključio je Sateesh. Ravnatelj je kazao da je škola prošle godine imala velikih problema s varanjem na ispitima, pa su ove godine odlučili pokušati eksperimentirati s kutijama. Ipak, škola se javnosti ispričala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene