Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton u Moskvi

'Ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji ne dolazi u obzir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije još vrijeme za sankcije Iranu, a ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji ne dolazi u obzir, rekla je u utorak američka državna tajnica koja u Moskvi s Rusima razgovara o dokumentu koji bi naslijedio Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START).

'Držimo da je važno nastaviti diplomatskim putem i u tome uspjeti', rekla je Clinton o iranskom nuklearnom programu na konferenciji za novinare održanoj s kolegom Sergejem Lavrovim. Rusija je pokazala 'krajnju suradnju' u razgovorima o iranskom nuklearnom programu, rekla je Clinton i dodala da sankcije ostaju opcijom u slučaju diplomatskog neuspjeha. No 'još nismo do toga stigli', istaknula je Clinton, javlja agencija AFP, a Lavrov je dodao da u sadašnjem trenutku sve snage valja uprijeti u pregovarački proces.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Start, Pametno, Suverenisti... Prva prilika za pokazivanje političke snage: S kakvim će porukama manje stranke ići prema biračima? Slika nije dostupna predzadnji dan za predaju Gužva u Državnom izbornom povjerenstvu: Stranke predale kandidacijske liste za izbore

'Sankcije, prijetnje, pritisci u sadašnjoj su situaciji kontraproduktivni, po našem mišljenju', rekao je ruski ministar vanjskih poslova. 'U ovome trenutku ne kanimo ublažavati ni predložiti ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji', rekla je Clinton o nuklearnom programu izolirane komunističke države. Moskva i Washington nastoje obnoviti šesterostrane pregovore i to drže najboljim načinom za napredak, rekla je Clinton.

Sjeverna Koreja otvorena prema nuklearnom razoružanju

Sjeverna Koreja najavila je spremnost početkom listopada nastaviti pregovore o nuklearnom razoružanju u kojima od 2003. sudjeluju još i Južna Koreja, Kina, Japan, Rusija te SAD, no nastavak uvjetuje bilateralnim razgovorima sa SAD-om. Na temu razoružanja Lavrov je istaknuo da su Sjedinjene Džrave i Rusija 'znatno napredovale' u razgovorima o novom smanjenju strateškog nuklearnog oružja.

>> Sjeverna Koreja ispalila pet raketa kratkoga dometa

Američki predsjednik Barack Obama i ruski Dmitrij Medvedev u srpnju su preliminarno dogovorili sporazum koji bi naslijedio povijesni ugovor START-1 iz 1991., a kojega valjanost istječe 5. prosinca, podsjeća agencija Reuters. Moskva i Washington obećali su postići sporazum do kraja godine, a Clinton je u utorak poručila 'Naš je cilj postići sporazum do 5. prosinca'. Rusko-američki razgovori o START-u trebaju se nastaviti 19. listopada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene