Dalija Orešković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Dalija Orešković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Raspad u Startu Dalije Orešković! Branka Lukačević-Gregić, Duje Prkut, Nicole Kwiatkowski, Stjepan Perko i Tonći Talaja dali su ostavke u Predsjedništvu Starta, i to u izbornoj noći, a sad su u priopćenju objasnili razloge.


Potpisnici priopćenja poručuju da su ostavke podnijeli prvenstveno zbog nezadovoljstva procesima i odnosima unutar stranke, ali i različita shvaćanja poželjne političke strategije, organizacije kampanje, strategije javnog komuniciranja, izgradnje stranačke infrastrukture, digitalnog stranačkog rada i razvijanja odnosa s drugim političkim akterima.

Odluku donijeli prije mjesec dana

Vezani članci Marijana Puljak i Dalija Orešković (Foto: Pixsell) Zašto su propali pregovori Starta i Pametno: "Šokirao nas je njihov pristup, oglušili su se na naše prijedloge" Dalija Orešković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ne mogu izaći na prijevremene izbore: Županijsko izborno povjerenstvo odbacilo listu START-a Dalije Orešković

''Iako smo odluku o ostavci donijeli prije više od mjesec dana te smo se gotovo potpuno povukli iz kampanje za europske izbore, odlučili smo je podnijeti nakon izbora. Na ovaj način smo htjeli zaštiti Start od negativne medijske slike usred prve predizborne kampanje'', poručuju i tvrde da su se u Start uključili čista srca, sa svojim znanjima, poštenjem i energijom, prepoznajući u Startu rješenje za političku tragediju u kojoj se nalazi Republika Hrvatska.

''Startov antikorupcijski program za oporavak našeg društva i države trebao je postati žarišna točka širokog progresivnog društvenog pokreta koji kroz uključenje društvenih, političkih i civilnih aktera provodi mobilizaciju građana, sve s ciljem pokretanja dubinskih promjena koje bi iznova izgradile i osnažile državne institucije i učinile ih neovisnima, stavljajući u njihov primarni fokus ljudska prava, dostojanstvo i potrebe naših građana'', priopćili su bivši članovi predsjedništva.

Ocjena da Start ne razvija kapacitete za preuzimanje zahtjevne, odgovorne i teške uloge bila je odlučujuća pri donošenju odluke o istupanju iz Predsjedništva i članstva.

Okidač izjave o Bleiburgu?

''Stranci antikorupcije, razvoja i transparentnosti te svima koji će u okviru nje nastaviti djelovati želimo umješnost, promišljenost, uspjeh i sreću u daljnjem političkom radu'', stoji u pripoćenju bivših članova Predsjedništva i stranke Start.

Kako doznaje Telegram, pravi lom u stranci nastao je nakon gostovanja Orešković na televiziji N1 gdje je govoreći o Bleiburgu, rekla da i ona oplakuje žrtve. “Mislim da bi misa trebala proći dostojanstveno i da svi oni koji oplakuju žrtve, a oplakujem ih i ja, moraju onemogućiti reviziju povijesti i fašističke simbole koje smo imali tamo prilike vidjeti”, poručila je šefica Starta. Nakon te izjave je jedan od članova vodstva stranke na sastanku predsjedništva pitao: “Ima li ovdje uopće antifašista?

U politici vrijedite onoliko koliko glasova dobijete u mjestu u kojem živite. Pogledajte tko se nema čime hvaliti