Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vječni predsjednik'

Robert Mugabe s 89 GODINA i dalje želi biti predsjednik Zimbabvea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zimbabveu su se otvorila birališta za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore koji trebaju odlučiti o pobjedniku između "vječnog" predsjednika Roberta Mugabea koji je neprekidno na vlasti već 33 godine i njegova protivnika Morgana Tsvangiraija, aktualnog premijera.

Jutros su u Zimbabveu otvorena birališta za predsjedničke izbore. Najveći protukandidat sadašnjem predsjedniku Robertu Mugabeu je Morgan Tsvangiraji, s najviše izgleda da ga svrgne.

Pročitajte i ovo Donald Trump oštro reagirala Bijela kuća Trump sablaznio novom izjavom: "Niste platili? Još bih potaknuo Rusiju da vas napadne" Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student

'Kada uđete u proces u kojem su samo dvije mogućnosti - poraz ili pobjeda, morate prihvatiti oboje. Ili ćete pobjediti ili izgubiti. Onaj tko izgubi, mora se predati pobjedniku i to je to. Mora prihvatiti poraz', rekao je Mugabe, javlja Reuters.

Redovi su se stvorili više od četiri sata prije otvaranja birališta. Neki su se od hladnoće zimske noći štitili umotavši se u deke.

Dan prije izbora, Mugabe, čiji su prošli izbor bio obilježen nasiljem i prijevarom, obećao je u izravnom obraćanju na televiziji da će poštovati rezultate kakvi god oni bili.

No Pokret za demokratsku promjenu (MDC), stranka njegova političkog protivnika i kohabitacijskog premijera Morgana Tsvangiraija, već je upozoravala na prijevare u biračkim popisima koji su objavljeni nepuna 24 sata prije glasovanja.

Mugabe je zabranio promatračima Europske unije ulazak u zemlju
, pa će ocjena afričkih promatrača biti presudna za ocjenu demokratske valjanosti rezultata.

Washington je u utorak izrazio zabrinutost:
"Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri i dalje pozivaju na mirne, jasne i vjerodostojne" izbore, rekao je glasnogovornik State Departmenta Jen Psaki, dodavši: "I dalje smo zabrinuti zbog nedovoljne jasnoće u pripremi izbora".

Tsvangirai je na prošlim izborima 2008. vodio sa 47 posto glasova u prvom krugu ispred Mugabea koji je osvojio 43 posto. No predsjednikovi pristaše su tada stali poticati nasilje diljem zemlje u kojemu je poginulo dvjestotinjak ljudi. Kako bi spriječio građanski rat Tsvangirai je povukao svoju kandidaturu ostavivši Mugabea samog u drugom krugu.

Tsvangirai je 2009. pod pritiskom međunarodne zajednice pristao na kohabitaciju s Mugabeom kako bi se prekinuli politički sukobi i spriječilo krvoproliće.

Više nevladinih organizacija za ljudska prava optužuju Mugabea da je namjerno stvorio ozračje zastrašivanja te da je pomoću policije htio ušutkati sve koji drukčije misle.

MDC usto ističe da je proteklog vikenda uhićen jedan Tsvangiraijev suradnik a u ponedjeljak je u Chimanimaniju, na istoku zemlje, uhićen aktivist te stranke Freddy Dziwande.

>>Državna blagajna Zimbabvea ostala na samo 217 dolara!

Zimbabve ima 6,3 milijuna registriranih birača koji će pristupiti glasovanju na preko 9 tisuća biračkih mjesta.  Istovremeno izabiru predsjednika, parlament i vijeća.

Pobjednik predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji osvoji 50 posto plus jedan glas. Ukoliko niti jedan kandidat to ne ostvari, održava se drugi krug izbora 11. kolovoza. (Hina/D.B)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene