Obavijesti Video Pretražite Navigacija
San Fermin

Tri su osobe probodene tijekom zadnje utrke s bikovima u Pamploni, u devet dana hospitalizirano 35 trkača

Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP)
Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Foto: Afp Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Foto: Afp Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Utrke s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Tri su osobe probodene u u nedjelju u osmoj i posljednjoj ovogodišnjoj utrci s bikovima koja se održava tradicionalno u sklopu svetkovine San Fermina u španjolskom gradu Pamploni.

Tijekom devetodnevnog festivala u utrkama je ove godine probodeno osam osoba, a 35 ih je hospitalizirano. Lakše je ozlijeđeno nekoliko stotina sudionika utrka.

U svijetu poznat devetodnevni festival naziv je dobio po svecu i zaštitniku Pamplone San Ferminu.

U sklopu devetodnevne svetkovine sudionici se svako jutro od osam sati utrkuju sa šest bikova kroz uličice srednjovjekovnoga španjolskog grada, a događaj svake godine privuče oko milijun posjetitelja. Trči se stazom dugačkom 825 metara do arene za koridu s bikovima.

Pročitajte i ovo Utrka s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Od 1911. poginulo 15 ljudi Utrka bikova u Pamploni: Jedna osoba probodena, nekoliko lakše ozlijeđenih

U sklopu osmodnevnog obreda "trkači" obično trče ispred ili pored bikova, a oni koji ne žele riskirati promatraju utrku s balkona.

Neki ovamo stižu po uzoru na slavnoga Ernesta Hemingwaya, koji je bio fasciniran borbama s bikovima što je ovjekovječio u romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa".

Festival uključuje glazbene, plesne i tradicionalne predstave, vjersku povorku u čast lokalnog sveca, natjecanje u vatrometu i još puno zabave.

Svetkovina San Fermina slavi se od kraja 16. stoljeća. Službeno zatvaranje festivala održat će se u ponoć. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene