Tri su osobe probodene u u nedjelju u osmoj i posljednjoj ovogodišnjoj utrci s bikovima koja se održava tradicionalno u sklopu svetkovine San Fermina u španjolskom gradu Pamploni.

Galerija


Tijekom devetodnevnog festivala u utrkama je ove godine probodeno osam osoba, a 35 ih je hospitalizirano. Lakše je ozlijeđeno nekoliko stotina sudionika utrka.

U svijetu poznat devetodnevni festival naziv je dobio po svecu i zaštitniku Pamplone San Ferminu.

U sklopu devetodnevne svetkovine sudionici se svako jutro od osam sati utrkuju sa šest bikova kroz uličice srednjovjekovnoga španjolskog grada, a događaj svake godine privuče oko milijun posjetitelja. Trči se stazom dugačkom 825 metara do arene za koridu s bikovima.

Utrka s bikovima u Pamploni (Foto: AFP) Utrka bikova u Pamploni: Jedna osoba probodena, nekoliko lakše ozlijeđenih

U sklopu osmodnevnog obreda "trkači" obično trče ispred ili pored bikova, a oni koji ne žele riskirati promatraju utrku s balkona.

Neki ovamo stižu po uzoru na slavnoga Ernesta Hemingwaya, koji je bio fasciniran borbama s bikovima što je ovjekovječio u romanu iz 1926. godine "Sunce se ponovo rađa".

Festival uključuje glazbene, plesne i tradicionalne predstave, vjersku povorku u čast lokalnog sveca, natjecanje u vatrometu i još puno zabave.

Svetkovina San Fermina slavi se od kraja 16. stoljeća. Službeno zatvaranje festivala održat će se u ponoć. (Hina)