Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolumbijska je policija objavila da je zaplijenila četiri tone kokaina i 1,7 tona kokainske paste u laboratoriju na jugu zemlje koji pripada upravi paravojne skupine 'Crnih orlova'.


Droga je pronađena u tajnom laboratoriju za koji policija drži da može proizvoditi do pet tona kokaina na tjedan, a nalazi se 950 km jugozapadno od Bogote u narinskom okrugu na granici s Ekvadorom, precizira policija u priopćenju. Droga proizvedena u tom okrugu uglavnom se preko mora, preko Meksika i Središnje Amerike, usmjerava prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Skupna 'Crni orlovi' sastavljena je od bivših paravojnika krajnje desnice razvojačenih u sklopu mirovnog procesa koji je pokrenula vlada Alvara Uribea. Ta se organizacija bavi uglavnom trgovinom drogom. Početkom godine policija je zaplijenila 12 tona kokaina. Kolumbija je prvi svjetski proizvođač kokaina, sa 600 tona na godinu ili više od 60 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Vezani članci Kokain, ilustracija Europol: Nezapamćene količine kokaina i organizirani kriminal su na vrhuncu tijekom pandemije Zapljena splitske policije 01 Jedna od najvećih zapljena splitske policije u proteklih godinu dana: Oduzeto više od četiri kilograma heroina i skoro pola kile kokaina