Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U središnjoj Švedskoj ubijena je divlja svinja s više od deseterostruko većim razinama radijacije od sigurnosne granice.


Razlog neuobičajeno visokom zračenju jest da je životinja živjela na području koje je još uvijek pod utjecajem nuklearne katastrofe u Černobilu prije 31 godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Krško: Pukla šipka nuklearnog goriva, pala na dno reaktorskog bazena Slika nije dostupna Oko Fukushime će se graditi ledeni zid

Nakon eksplozije na reaktoru u današnjoj Ukrajini većina Švedske bila je prekrivena otrovnim oblakom radioaktivnog joda i cezija 137. Kad je pala kiša područje oko grada Gävlea u središnjem dijelu Švedske preuzelo je najveći dio radioaktivnog onečišćenja.

Tijekom godina razine zračenja na životinjama kao što su lisce i sobovi neprekidno su se smanjivale, no divlje svinje su se počele kretati prema sjeveru, na područja koja su bila najgore zahvaćena nuklearnom katastrofom. Tako je i razina zračenja među populacijama divljih svinja u porastu. 

U kolovozu je zabilježena radijacija od 13.000 bekerela po kilogramu (Bq/kg), dok je granica švedske Agencije za hranu za sigurnu potrošnju 1500 bekerala po kilogramu.

Nedavno je ustrijeljena još jedna divlja svinja u kojoj je izmjerena razina radijacije 16.000 Bg/kg, deseterostruko više od sigurnosnog ograničenja. Životinja je ubijena Tärnsjöu, području između Uppsale i Gävlea.

"Ovo je najviša razina koju smo izmjerili", rekao je za švedski SVT Ulf Frykman, ekološki konzultant koji ispituje razine zračenja u mesu divljih životinja.

Frykman je rekao kako je njegov tim ove godine izmjerio razinu zračenja u 30-ak uzoraka mesa i utvrdio da je samo pet ili šest životinja bilo ispod razine sigurnosnog ograničenja.

Same životinje rijetko pate od negativnih zdravstvenih učinaka zračenja zbog kratkog životnog vijeka, ali ljudi koji konzumiraju meso s visokom razinom zračenja suočeni su s povećanim rizikom razvoja malignih karcinoma