Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDAN LAKŠE OZLIJEĐEN

U Subotici navodno napadnuti Hrvati, policija sve opovrgava: Vikao da će ''poklati sve ustaše''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petero državljana Hrvatske fizički su i verbalno napadnuti, a njihov rođak lakše je ozlijeđen kada ih je napao nepoznati muškarac u Subotici, objavilo je u petak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), no lokalna policija to opovrgava.

Napad se dogodio rano ujutro 2. kolovoza u subotičkom naselju Aleksandrovo, kada je napadač nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registarskih oznaka, rekavši da će "poklati sve ustaše" i psujući im "majku ustašku“, priopćio je Darko Baštovanović, dužnosnik krovne organizacije hrvatske manjine.

Na upit rođaka napadnutih zbog čega to radi, muškarac je na njega fizički nasrnuo, stegnuo mu vrat i bacio ga na zemlju, lakše ga ozlijedivši.

Napadnuti je nakon toga pozvao policiju koja došla na lice mjesta, ali nije dobio zapisnik, tvrdi Baštovanović, predsjednik Povjerenstva HNV-a za praćenje povreda manjinskih prava.

No, subotička policija navodi kako tvrdnje o ozljeđivanju Z.B.-a nisu točne i da se hrvatski državljani nisu žalili na fizički nasrtaj, prenosi gradski portal subotica.com.

"Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je jedan muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske“, priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro dao ostavku u Domovinskom pokretu - 5 FINANCIJSKE MALVERZACIJE? Totalni obračun u Domovinskom pokretu: Škoro optužuje, a nekadašnja stranka ga osuđuje, oglasio se i Bubalo: ''Ovo je potez bombaša samoubojice''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LJETO U PUNOM JEKU Pred Hrvatskom je još jedan sunčan i vruć vikend, ali ne vadite kišobrane iz torbi

Policajci su razgovarali sa šest osoba, članova obitelji Z.B-a, koji se "ni u jednom trenutku nisu žalili da je taj muškarac na njih fizički nasrnuo''.

Policija kaže da je za pola sata identificirala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, s kojim je također obavljen razgovor, te je predmet dostavila tužiteljima.

"Policijska uprava Subotica je pozvala sve lokalne subjekte da se obrate ovoj ustanovi kako bi dobili točne i provjerene informacije, a da ne šire u javnosti netočne i neprovjerene, jer na taj način štete dobrim međunacionalnim odnosima koji se tradicionalno njeguju u Subotici“, prenio je portal.

HNV ističe da ostaje pri svojim tvrdnjama bez obzira na očitovanje subotičke policije.

Tijelo koje zastupa Hrvate u Srbiji osudio je "brutalan napad na etničkoj osnovi“ i ocijenio da je to "još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima“.

U HNV-u smatraju da slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima žive pripadnici hrvatske zajednice i čemu su izloženi, a posebno su zabrinuti što se napad dogodio u Subotici, multietničkom mjestu i kulturnom središtu hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Srbiji.

Baštovanović je istaknuo da su srbijanske institucije obvezne primjereno reagirati jer su ovaj put napadnuti i državljani Hrvatske pa bi se odgovarajućim postupanjem spriječili eventualni budući međunacionalni incidenti i dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa“.

Povjerenstvo za praćenje povreda manjinskih prava Hrvata u Srbiji radno je tijelo HNV-a koje registrira slučajeve u kojima su pripadnici hrvatske zajednice žrtve različitih napada ili diskriminacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene