Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasim Ljajić izjavio

U Srbiji još uvijek 98.000 izbjeglica, većina iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je, u intervjuu beogradskom tjedniku 'Nin' od petka da u Srbiji ima 98 tisuća registriranih izbjeglica, od čega je 70 posto iz Hrvatske te je ocijenio da bi povratak stanarskih prava raseljenima trebala biti jedna od glavnih tema razgovora sa izaslanstvom Hrvatske koje će boraviti u Beogradu.

'Što se tiče Hrvatske, imali smo dva problema kod implementacije te (Sarajevske) deklaracije: jedno je povezivanje radnog staža i Hrvati su produljili rok i taj proces je u toku, a drugo je pitanje stanarskih prava koje je ostalo neriješeno', rekao je srbijanski ministar dodavši da se, po podacima srbijanskog Komesarijata za izbjeglice, može govoriti o oko 50 tisuća stanova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljajiću obećanje došlo na naplatu 'Vjerojatnija moja ostavka nego uhićenje Mladića do kraja godine' Slika nije dostupna Beogradski mediji prenose Ukoliko Mladić do kraja godine ne bude uhićen, Ljajić najavio ostavku

Hrvatska, po njegovim riječima, to ne želi rješavati kroz multilateralni forum kakav je Sarajevska deklaracija, iako ga je, kako kaže, potpisala, već to želi rješavati bilateralno sa Srbijom kako bi izbjegla međunarodno učešće, kontrolu i ocjenu.'Mi, Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisali smo Sarajevsku deklaraciju, pod pokroviteljstvom UNHCR-a, Europske komisije i OESS-a. Prema toj deklaraciji trebalo je da do 31. prosinca 2006. godine zatvorimo izbjeglički dosje. Ili povratkom ili lokalnom integracijom. Međutim, sa Hrvatskom se nije ništa odmaklo', rekao je Ljajić.

Još nerješen problem nestalih osoba

Na konstataciju novinara da Hrvatska i Srbija nisu riješile problem nestalih osoba, Ljajić je kazao da Srbija od Hrvatske traži još 403 srbijanska državljanina ili osobe čije su obitelji uputile zahtjev preko Crvenog križa i da se uglavnom radi o vojnicima, te dodao da Srbija ima interes da se pronađe, ekshumira i identificira oko 1.200 Srba državljana Hrvatske.

Ministar je podsjetio da su od 2001. godine hrvatskome Povjerenstvu za nestale osobe predana 425 tijela državljana Hrvatske ekshumiranih na teritoriji Srbije, te da je Hrvatska tijekom pregovora vođenih do 2004. godine od Srbije tražila pronalaženje 1.140 osoba, a tome popisu je naknadno pridodala 800 imena. Upitan hoće li sudjelovati u razgovorima sa hrvatskom stranom vezano uz problem nestalih, Ljajić je odgovorio potvrdno, ocijenivši da će normalizacija ići znatno teže dok ta pitanja ne budu riješena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene