Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika istraga u Španjolskoj

U MORU PRONAĐENI DIJELOVI TIJELA 'Izgledalo je kao smeće, a onda smo otvorili plahtu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je velika policijska istraga koja je pokrenuta nakon što je u moru, kod španjolskog lučkog grada Alicantea, pronađeno nekoliko 'paketa' ljudskih kostiju umotanih u plahte.

Cristian Lopez, instruktor ronjenja, uputio se u more s nekolicinom ronioca početnika, a onda mu je u bistrom, čistom i mirnom moru nešto zapelo za oko.

Pročitajte i ovo Kosti pronađene na deponiju u Karlovcu - 2 nastavlja se istraga UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Na deponiju nađene ljudske kosti, oglasila se policija Ilustracija NIJE MU BILO SPASA Nesreća na Visu: Ronilac smrtno stradao, pozlilo mu dok je bio u moru

'Pogledao sam prema dolje i ugledao nešto što je izgledalo kao vreća za smeće', kazao je Lopez.

Bez previše razmišljanja krenuo je roniti prema vreći. Kako kaže, ronioci se uvijek trude držati okoliš čist, te pokupiti svo smeće na koje naiđu prilikom ronjenja.

'Kada sam se spustio do tla shvatio sam da se ne radi o vreći za smeće već da na dnu mora leži plahta. Onda sam ugledao lutku, što mi se činilo izuzetno neobično, no sve sam pokupio i odnio na brod', ispričao je Lopez.

Zajedno s kolegama, krenuo je odvezivati zamršene čvorove na plahti, kada su rastvorili plahtu, neugodo su se iznenadili. Umjesto smeća, pronašli su zdjelicu, ptičje perje i velik broj ljudskih kostiju.

'Kad smo otvorili plahtu prvo sam uočio kosti, znao sam da su pripadale čovjeku. Nisam se bojao, štoviše, izuzetno me zanimalo čije su kosti i kako su dospjele u more', kazao je Lopez.

O tada pomorska policija istražuje moguću povezanost ovog otkrića s afričko-karipskom religijom Santeria.

'Ne pridajemo prevelike nade u mogućnost da je riječ o ritualnom načinu pokopa, no i to je jedan od mogućih odgovora na pitanje kako su kosti dospjele u more kod Alicantea. Angažirali smo stručnjake koji se bave proučavanjem ritualnih obreda ne bi li nam oni dali nove informacije koje bi mogle unaprijediti istragu', rekao je glasnogovornik policije.

Paulino Hernández, predsjednik Španjolskog udruženja afro-kubanske religije Santeria kazao je kako takva vrsta obreda i pokapanja žrtava nema veze s njegovom religijom.

'Mi u našoj vjeri naše pokojnike pokapamo u zemlju', objasnio je Hernández te pozvao javnost i medije da budu strpljivi te neka dopuste policijskim službama da odrade svoj posao, piše The Guardian.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene