Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Posredovani' rat

U Siriji se za Asada bore Iračani odani iranskome ajatolahu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanski rat u Siriji sve više poprima obilježja 'posredovanog' rata, u kojemu sudjeluju pristaše dvaju velikih blokova u islamskom svijetu - šijiti odani iranskome ajatolahu i suniti iz većine arapskih zemalja.

Veći broj šijitskih militanata iz Iraka bori se u Siriji, najčešće na strani predsjednika Bašara al-Asada, a vjerni su iranskom vrhovnom vođi šijita, po tvrdnjama boraca iračkih milicija i iračkih političara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena strategije Vraćen dio teritorija Ramadija, počeli zračni napadi u Palmiri - Oči uprte u Washington, što će odlučiti? Slika nije dostupna Ujedinjeni protiv islamista Suniti i šijiti zajedno brane iračke gradove u rijetkom savezu

>> EU postrožio sankcije Siriji i Iranu

Učešće iračkih šijitskih milicija u sirijskom sukobu pokazuje kako se kriza pretvorila u posredovani rat između Asadovog glavnog saveznika, šijitskog Irana, i sunitskih arapskih država Perzijskog zaljeva koje podržavaju većinom sunitske sirijske pobunjenike. Sukob je već na stranu pobunjenika privukao sunitske islamističke borce iz regije, a pobunjenici optužuju libanonski šijitski Hezbolah da na terenu podržava Asadove postrojbe.

Za iračke šijite koji slijede iranskog ajatolaha Alija Hamneija ustanak u Siriji ugrožava šijitski utjecaj, a Iračani koji se tamo bore kažu da je njihova dužnost pomoći Asadu zbog njihove lojalnosti najvišoj vlasti Islamske Republike Iran. Među njima su bivši borci Mehdijeve milicije protuameričkog iračkog klerika Moktade al-Sadra, od Irana podržane skupine Badr, Asaib al-Haq i Kataib Hezbolah, milicija koje su nekada vodile rat protiv američke vojske, rekli su šijitski militanti i irački političari.

Neki od iračkih militanata su bivši borci Mehdijeve milicije koji su se u Siriju sklonili 2007. nakon što su njihovu skupinu porazile iračke snage. Drugi, lojalni Hamneiju kao vjerskom čelniku, nedavno su prešli u Siriju, rekli su borci i irački političari.

Irački militanti i političari kažu da se čini kako na terenu u Siriji nema iranskih boraca ali da su tamo stručnjaci libanonskog Hezbolaha i časnici koji obučavaju ljude. "Iran tamo djeluje koristeći Hezbolah, ima časnika i militanata iz libanonskog Hezbolaha koji obučavaju građane i razvijaju njihove vojne vještine i sposobnosti", rekao je jedan od iračkih militanata.

Iran je imenovao višeg dužnosnika iračke šijitske skupine Badr, čije političko krilo ISCI uživa blisku podršku Teherana, da nadzire skupine militanata i vrši koordinaciju između sirijske vlade i iračkih šijitskih skupina, rekao je političar povezan s milicijama.

"Vojnici sirijske vojske ne mogu nadzirati cijelo područje. Oni dođu dnevno na sat ili dva kako bi oslobodili zauzeta područja a ostalo ostave nama i šijitskim stanovnicama tih područja", rekao je Abu Mudžahid. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene