Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobito financijske transakcije

EU postrožio sankcije Siriji i Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska je unija postrožila sankcije protiv sirijskog režima, ali i sankcije Iranu.

Europska unija, u izostanku dogovora s Rusijom o sirijskoj krizi, upozorila je u ponedjeljak na rizik širenja sukoba na regiju, i postrožila sankcije protiv sirijskog režima, no ne planira masivan prihvat sirijskih izbjeglica na svojem teritoriju, a postrožila je i sankcije Iranu.

"Opasnost od širenja sukoba raste. A to nikome, uključivo Rusiji, nije u interesu", upozorio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. "Potrebno je uvjeriti one koji nastavljaju štititi Asadov režim da opasnost od širenja sukoba raste, da opasnost posredničkog rata raste", istaknuo je.

Europski ministri održali su u nedjelju navečer dugu raspravu o tom pitanju s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, tijekom večere koja je trajala više od tri i pol sata. "Razgovarali smo o Siriji u svim aspektima. Ne mogu reći da smo postigli bilo kakav napredak", rekao je britanski ministar William Hague.

Po jednom europskom diplomatu, Lavrovov ton bio je u nekim trenucima "jako strog". Ruski ministar žestoko je kritizirao stajalište Europljana prema Siriji i njihove autonomne sankcije protiv sirijskog režima. To nije spriječilo europske ministre da, kao i na svakom svojem sastanku u 19 mjeseci sirijske krize, u ponedjeljak usvoje novi krug sankcija protiv Damaska.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju

>> Predsjednik njemačkog parlamenta: Hrvatska još očito nije spremna za ulazak

Na crnim popisima EU-a sada se nalazi 181 osoba bliska režimu i 54 tvrtke. Njihova imovina je zamrznuta i zabranjeno im je izdavanje viza. Dvije nove tvrtke koje su dodane na popis osumnjičene su za kupnju oružja ili materijala za represiju, rekao je jedan diplomatski izvor.

EU će osim toga zabraniti svojim državljanima kupnju oružja za Siriju, njihov prijevoz u treće zemlje ili osiguranje takvog transporta, čime se sirijskom režimu želi oduzeti moguće izvore financiranja.

EU je već uveo embargo na prodaju oružja i kupnju nafte, kao i niz trgovinskih i financijskih sankcija. Kada je riječ o sirijskim izbjeglicama, EU nije spreman primiti ih. "Potrebno je usredotočiti se na prihvat izbjeglica na mjestu događaja", rekao je Westervelle. "Ne mogu se uzeti zrakoplovi, prebaciti ti ljudi u Europu i reći da je time problem riješen", rekao je njegov luksemburški kolega Jean Asselborn, istaknuvši da bi umjesto toga bilo bolje pomoći Turskoj, Libanonu i Jordanu.

Berlin je ipak izrazio načelnu spremnost da primi izbjeglice radi primjerice liječenja, ali u dogovoru s EU-om i UN-om. EU i države članice osigurali su do sada 200 milijuna eura za pomoć sirijskim izbjeglicama.

Europska unija postrožila je u ponedjeljak i financijske i trgovinske sankcije Iranu, ciljajući osobito financijske transakcije i telekomunikacijski i energetski sektor. Osim toga, jedan iranski ministar dodan je na crnu lsitu osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje izdavanje viza.

EU prvi put cilja telekomunikacijski sektor i proglašava načelnu zabranu svih financijskih transakcija između europskih i iranskih banaka. Iznimke su predviđene za privatne doznake i plaćanja u humanitarne svrhe ili za kupnju hrane i medicinske opreme. Zabranjuju se i kratkoročna kreditna jamstva za izvoz, kao što su već zabranjena srednjoročna i dugoročna. Također se zabranjuje uvoz iranskog plina, koji nije značajan, nakon što je u srpnju zabranjen uvoz iranske nafte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene