Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOČINI U ORAŠJU

Počinje suđenje pripadnicima HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sarajevu u petak počinje suđenje desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane zbog navodnih zločina u Orašju.

Tereti ih se za ubojstva, zlostavljanja, silovanja i ostale zločine počinjene u razdoblju od travnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODVJETNIK UHIĆENOG GENERALA HVO-a "Matuzović neće prebacivati odgovornost na Hrvatsku" Slika nije dostupna SLUČAJ ORAŠJE Hrvatska još ne zna koji su se dokumenti davali tužiteljstvima Srbije i BiH

Podsjetimo, desetero bivših pripadnika HVO-a uhićeno je na blagdan Svih svetih prošle godine, svi imaju hrvatsko državljanstvo, a slučaj je izazvao veliku napetost između Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Evo što je za Novu TV rekao Vlado Adamović, odvjetnik optuženog generala Đure Matuzovića.

"Ja znam što će general Matuzović reći. On od samog početka tvrdi da nije kriv. Ja podržavam taj stav jer zaista mislim da general Matuzović nije kriv", kaže Adamović, dodajući da su sve predispozicije da suđenje bude pravedno i da ono bude po zakonu, ali s obzirom na broj ukinutih presuda u BiH može se svašta očekivati.

"Ja sam optimist, a obzirom da nakon što sam pročitao spis, već sada mogu tvrditi da general Matuzović nije kriv onako kako je to optužbom postavljeno", kaže Adamović.

Na ročištu se očekuje najprije čitanje optužnice, a potom izjašnjavanje o krivnji. Svi optuženi su potvrdili da će doći na sud. Optužnica ima više od tisuću stranica, saslušat će se 142 svjedoka.

Odvjetnici optuženih posebno će inzistirati na iskazima visokih časnika američke vojske koji su u nekoliko navrata javno pohvalili svoju suradnju s generalom Đurom Matuzovićem, a posebice njegov odnos prema ratnim zarobljenicima. Svi odreda kažu da je ovo politički motivirana optužnica.

Odvjetnik Adamović posebno ističe činjenicu da su prije nekoliko dana stradalničke obitelji Hrvata iz srednje Bosne i Hercegovine podnijele kaznenu prijavu DORH-u protiv 15 visokih časnika Armije BiH.

Vodeća bošnjačka politička stranka SDA odmah je rekla da je to neprihvatljivo jer su ti ljudi branili svoju zemlju. Odvjetnik Adamović kaže da je i general Matuzović branio svoju zemlju, svoju Bosnu i Hercegovinu, da nije nikoga napadao i da bi onda taj princip trebao vrijediti i za njega.

Inače, svima i dalje vrijede mjere opreza koje su im izrečene, ne smiju međusobno komunicirati i ne smiju napuštati Orašje, oduzete su im putne isprave i do daljnjeg ne smiju komunicirati s medijima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene