Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijeli, samo dijeli

U samo nekoliko klikova doznajte kako vas špijuniraju na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna je organizacija koja se zalaže za zaštitu privatnosti na internetu objavila web stranicu kojom parodira nedavno razotkriveni američki program sveobuhvatnog nadzora mobilne i online komunikacije.

Američka neprofitna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF), koja se zalaže za zaštitu prava, sloboda i privatnosti na digitalnim medijima, objavila je web stranicu na kojoj parodira program nadzora elektroničkih komunikacija PRISM, koji je nedavno razotkrio Edward Snowden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi skandal Ne biste vjerovali koga su još Amerikanci prisluškivali Slika nije dostupna Deklasificirani dokumenti NSA: Prikupili smo 56.000 emailova običnih građana, ali nije bilo namjerno

Dizajn nalikuje na početnu stranicu neke društvene mreže, a u samo nekoliko klikova i nešto 'skrolanja', vrlo se brzo može otkriti o čemu je zapravo riječ.

>> NSA: Prikupili smo 56.000 emailova običnih građana, ali nije bilo namjerno

'Predstavljamo vam potpuno nov način dijeljenja svega', ironična je rečenica koja će vas dočekati dolaskom na getprsm.com.

U nastavku stoje navodi koji jasno aludiraju na program PRISM - prostor za pohranjivanje podataka je neograničen, a registrirano je već 320 milijuna korisnika (što je broj jednak broju stanovnika SAD-a) tako da 'možete pronaći svakoga koga ste ikad u životu upoznali'.

'Gdje god odete, mreža ide za vama. Više ne morate voditi brigu da nešto nećete podijeliti', piše dalje na stranici, nakon čega se navodi što sve korisnici dijele - internetske pretrage, emailovi, blogovi, pogledane televizijske emisije, obavljeni telefonski razgovori, poslane SMS poruke itd.

Pri dnu stranice navode se 'glavni partneri' mreže, a to su sve najjače internetske tražilice i američki telekom operateri, koji u stvarnosti dijele značajnu količinu privatnih podataka s američkim tajnim službama.

Na samom kraju uz ciničnu napomenu 'Dijelite koliko vam srce želi' stoji opcija za registraciju, no kliknete li na nju, pojavi se obavijest kako ste zapravo već član ove mreže.

Stranicu možete pogledati OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene