Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi skandal

Ne biste vjerovali koga su još Amerikanci prisluškivali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski je tjednik Panorama objavio koja je još svjetska ličnost možda bila pod prismotrom američkih špijuna.

Gotovo da nema dana a da ne stigne neka nova vijest o mogućim metama američkog prisluškivanja.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno'' Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Talijanski je tjednik Panorama u svom najnovijem izdanju objavio da špijunaže nije bila pošteđena ni konklava kardinala, na kojoj se u ožujku ove godine donosila odluka o novom poglavaru Katoličke crkve, nakon što je Benedikt XVI nenadano podnio ostavku.

>> Širi se afera: NSA prisluškivala i Španjolce!

Izbor novog pape stoljećima je obavijen velom tajne. Sama riječ konklava dolazi od latinske fraze 'cum clave', što doslovno znači 'pod ključem'. Sudionicima je u ožujku bio zabranjen unos mobitela, a javno iznošenje detalja strogo je, pod prijetnjom ekskomunikacije, zabranjeno.

No, ako je pisanje talijanskog tjednika istinito, moguće je da je Washington možda i prije mase vjernika na Trgu svetog Petra doznao kada će iz dimnjaka Sikstinske kapele prosukljati bijeli dim.

'Nacionalna sigurnosna agencija prisluškivala je papu', piše Panorama, navodeći da su praćeni dolazni i odlazni telefonski razgovori u Vatikanu, uključujući i pozive obavljene iz objekta u kojem je, prije no što je izabran za katoličkog poglavara, bio smješten papa Franjo, tada poznat kao kardinal Jorge Mario Bergoglio.

Ova vijest stiže nakon izvješća o navodnom praćenju čak 46 milijuna poziva uspostavljenih u Italiji od prosinca 2012. do siječnja 2013. godine. Kako prenosi AFP, Panorama piše da je među tim pozivima bilo i onih iz Vatikana.

'Strahuje se da je veliko američko uho nakon toga nastavilo slušati razgovore prelata sve do konklave', navodi list i dodaje da postoje 'sumnje da su pod nadzorom bili i pozivi budućeg pape'. Panorama piše i da je, prema WikiLeaksu, kardinal Bergoglio američkim špijunima bio interesantan još od 2005. godine.

Koliko god bombastično zvučala Panoramina vijest, u Vatikanu zasad na nju odmahuju rukom. Glasnogovornik Federico Lombardi kaže da ništa o tome još nije čuo te da uopće nije zabrinut.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene