Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski je tjednik Panorama objavio koja je još svjetska ličnost možda bila pod prismotrom američkih špijuna.


Gotovo da nema dana a da ne stigne neka nova vijest o mogućim metama američkog prisluškivanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin: Odnosi Rusije i SAD-a su važniji od obavještajnih skandala Slika nije dostupna Edward Snowden od Rusije zatražio privremeni azil

Talijanski je tjednik Panorama u svom najnovijem izdanju objavio da špijunaže nije bila pošteđena ni konklava kardinala, na kojoj se u ožujku ove godine donosila odluka o novom poglavaru Katoličke crkve, nakon što je Benedikt XVI nenadano podnio ostavku.

>> Širi se afera: NSA prisluškivala i Španjolce!

Izbor novog pape stoljećima je obavijen velom tajne. Sama riječ konklava dolazi od latinske fraze 'cum clave', što doslovno znači 'pod ključem'. Sudionicima je u ožujku bio zabranjen unos mobitela, a javno iznošenje detalja strogo je, pod prijetnjom ekskomunikacije, zabranjeno.

No, ako je pisanje talijanskog tjednika istinito, moguće je da je Washington možda i prije mase vjernika na Trgu svetog Petra doznao kada će iz dimnjaka Sikstinske kapele prosukljati bijeli dim.

'Nacionalna sigurnosna agencija prisluškivala je papu', piše Panorama, navodeći da su praćeni dolazni i odlazni telefonski razgovori u Vatikanu, uključujući i pozive obavljene iz objekta u kojem je, prije no što je izabran za katoličkog poglavara, bio smješten papa Franjo, tada poznat kao kardinal Jorge Mario Bergoglio.

Ova vijest stiže nakon izvješća o navodnom praćenju čak 46 milijuna poziva uspostavljenih u Italiji od prosinca 2012. do siječnja 2013. godine. Kako prenosi AFP, Panorama piše da je među tim pozivima bilo i onih iz Vatikana.

'Strahuje se da je veliko američko uho nakon toga nastavilo slušati razgovore prelata sve do konklave', navodi list i dodaje da postoje 'sumnje da su pod nadzorom bili i pozivi budućeg pape'. Panorama piše i da je, prema WikiLeaksu, kardinal Bergoglio američkim špijunima bio interesantan još od 2005. godine.

Koliko god bombastično zvučala Panoramina vijest, u Vatikanu zasad na nju odmahuju rukom. Glasnogovornik Federico Lombardi kaže da ništa o tome još nije čuo te da uopće nije zabrinut.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook