Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok na sudu

U pauzama strijeljanja Bošnjaka iz Srebrenice krvnici išli po pivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanko Kojić sudjelovao je u strijeljanju u Branjevu, a posvjedočio je da je u jednom danu izbrojao 177 mrtvih muškaraca i dječaka.

Jedan od osumnjičenih za genocid u Srebrenici Stanko Kojić svjedočio je u ponedjeljak o likividacijama 600 dječaka i muškaraca koja su se u lipnju 1995. odvijala na Vojnoj akademiji u Branjevu, piše Dnevni Avaz.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici

>> Nizozemski sud: UN-u se ne može suditi zbog Srebrenice!

Kojić, kojeg Tužilaštvo BiH uz Franca Kosa, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju tereti u slučaju ''Franc Kos i drugi'', ispričao je kako je u Branjevu izbrojao 177 mrtvih zarobljenika koje su strijeljali pripadnici dirvezantskog odreda Glavnog štaba VRS.

"U pauzi tijekom brojanja otišao sam kupiti hladno pivo. Bilo je vruće, a mi smo bili žedni. Bila je neka trgovina ispod, u kojoj je radila žena. Zatvorenika je bilo ukupno pet-šest kamiona. U isto vrijeme, u Domu kulture ubijeno je pet punih i jedan poluprazan autobus", posvjedočio je Kojić. Iako su ga neki svjedoci ranije optužili da je sudjelovao u tim smaknućima te da je živima pucao u laktove i koljena kako bi više patili, Kojić je negirao da je pucao u zatvorenike te se pravdao kako je pucao iznad njih. Priznao je da je bio pripadnik srpskih "Tigrova" te da ga je iz jednice otjerao Željko Ražnatović Arkan jer je surađivao sa Službom državne bezbjednosti Srbije.

Tvrdeći da je Kojić neuračunljiv, obrana je zatražila novo vještačenje njegova psihičkog stanja. Dostavljeni su i dokazi koji upućuju da je nakon 15 dana boravka u JNA bio otpušten jer je ustanovljeno da je lakše mentalno zaostao. Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrane da kao svjedoci budu pozvani Haris Silajdžić i Ivo Komšić, jedini preživjeli sudionici sjednice Predsjedništva RBiH održane 11. kolovoza 1995. godine. No prihvaćen je prijedlog da se u dokazni materijal uvrsti stenogram s sjednice jer je jedna od tema bila Srebrenica, a navodno je i bivši predsjednik Alija Izetbegović u jednom trenutku ustvrdio kako je "Srebrenica izdana iznutra". 8Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene