Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvorica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijanin i Zoran Goronja pravomoćno su osuđeni na ukupno 112 godina zatvora zbog sudjelovanja u masakru Bošnjaka u Srebrenici.


Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudilo četvoricu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba na dugogodišnje zatvorske kazne proglasivši ih krivim za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine.

Vezani članci Srebrenica (Foto: AFP) SAD osudio Republiku Srpsku zbog izvješća o genocidu u Srebrenici: "To je pokušaj negiranja povijesti" Slika nije dostupna Ratko Mladić: Da nije bilo Haškog suda, ja bih bio na vječnim lovištima

Iako je njihova krivnja potvrđena, Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijanin i Zoran Goronja dobili su nešto niže kazne u odnosnu na prvostupanjsku presudu.

>> Pusić: Nikolićeva isprika za Srebrenicu pozitivan pomak

Kos je tako pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, što je pet godina manje u odnosu na prvostupanjsku presudu, Kojiću je kazna s 43 smanjena na 32 godine, Golijaninu s 19 na petnaest godina, a Goronji s 40 na trideset godina zatvora, prenijeli su u ponedjeljak lokalni mediji, no na Sudu BiH tu informaciju nisu mogli službeno potvrditi s obrazloženjem kako svi optuženi još nisu primili pisani otpravak pravomoćne presude.

U prvostupanjskom postupku utvrđeno je kako su četvorica osuđenih u vrijeme pada srebreničke enklave bili pripadnici postrojbe pod nazivom 10. diverzantski odred, koja je djelovala pri glavnom stožeru vojske bosanskih Srba.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je kako su oni izravno sudjelovali u napadu na zaštićenu zonu Srebrenice.

Uz pojedinačna ubojstva koja su počinili, poput onoga kada su zaklali jednog zarobljenika, osuđeni su sudjelovali i u masovnom pogubljenju najmanje 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zarobljeni pa potom zatočeni na farmi u selu Branjevo.

Franc Kos i Stanko Kojić su nakon masovnog strijeljanja išli od jednog do drugog tijela i zatočenicima pucali u glavu kako bi bili sigurni da nitko nije preživio.

Franca Kosa, koji je godinama bio u bijegu, uhitila je policija u Hrvatskoj, nakon čega je on izručen pravosudnim tijelima BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook