Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine traktora

Novi prosvjedi u Parizu: "Macron likvidira poljoprivredu"

Prosvjed u Parizu
Prosvjed u Parizu Foto: BERTRAND GUAY / AFP
Francuski poljoprivrednici ušli su sa stotinama traktora u Pariz kako bi prosvjedovali protiv zabrane primjene pesticida i drugih ekoloških propisa koji, upozoravaju, prijete poljoprivrednoj proizvodnji u najvećoj poljoprivrednoj sili Europske unije.

Od jutarnjih sati prosvjednici u Parizu stotinama traktora prosvjeduju protiv zabrane primjene pesticida, ali i drugih propisa koji ograničavaju korištenje neekoloških metoda u poljoprivredi. 

Akcija je uslijedila nakon presude suda EU-a prošlog mjeseca kojom je poništena francuska politika koja je uzgajivačima šećerne repe dopuštala korištenje zabranjenog insekticida. To je izazvalo zabrinutost uzgajivača šećerne repe zbog dodatnog smanjenja usjeva i zatvaranja tvornica šećera.

Pročitajte i ovo Ilustracija klimatske promjene Aktivisti u Njemačkoj blokirali ceste i izazivali nemire: ''Što žele postići?''

"Ove ponovljene zabrane i neaktivnost vlade u podržavanju mnogih sektora (trešnje, jabuke, cikorija, krumpirov škrob i druge) osuđuju poljoprivrednu proizvodnju", naveli su u priopćenju najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA, sindikat šećerne repe CGB i skupina mladih poljoprivrednika JA.

Upozorili su da bi uvoz usjeva, koji ne podliježu sličnim ograničenjima uporabe pesticida, ugrozio francuska radna mjesta.

Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da ostaci pesticida štete tlu i životinjskom svijetu.

Brojke nisu utvrđene

Sindikati su očekivali da će se prosvjedu pridružiti 500 traktora i 2000 farmera iz okolice Pariza. Brojke još nije moguće potvrditi, rekao je glasnogovornik sindikata CGB.

Traktori, neki s transparentima "Macron likvidira poljoprivredu" i "Spasite svog farmera", trebali bi završiti svoju povorku u blizini francuskog ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici poljoprivrednih sindikata trebali su se tijekom jutra sastati s francuskim ministrom poljoprivrede Marcom Fesneauom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Francuskoj Majka i sedmero djece poginuli u požaru obiteljske kuće, otkriven uzrok

U Francuskoj brojni nemiri

U nizu prosvjeda u Francuskoj, još su uvijek aktualni prosvjedi protiv mirovinske reforme kojom francuski predsjednik Emmanuel Macron planira pomaknuti granicu granicu za ulazak u mirovinu s 62 na 64 godine. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene