Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Nepalu će se odsad u osobnim dokumentima u rubriku 'spol' moći upisati i pripadnost 'trećem rodu', što se odnosi na kategoriju transrodnih osoba.


Transrodni državljani Nepala neće više morati oklijevati hoće li u rubriku spol upisati muški ili ženski spol jer su vlasti uvele i kategoriju transrodnih osoba, objavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Sunil Babu Pant.

Sve osobe koje to žele mogu se registrirati kao "treći rod" pri ispunjavanju zahtjeva za izdavanjem potvrde o državljanstvu.

Vezani članci Zoran Milanović Zagreb Pride reagirao na Milanovićevo imenovanje kontroverzne savjetnice: "Čeka nas pet godina lažnih obećanja" Slika nije dostupna FOTO Ispred Hrvatske biskupske konferencije osvanula duga

>> Splićanin kažnjen s 5.000 kuna, zbog prijetnji gay populaciji na internetu!

Prije pet godina vrhovni sud naredio je vladi da donese zakon kojim će jamčiti građanska prava transrodnim, homoseksualnim i biseksualnim osobama.

Predsjednik udruge Blue Diamond Society, koja zastupa prava homoseksualaca u Nepalu, pozdravio je novu pobjedu kazavši da su "dobili pola bitke. Sada trebamo tražiti uvođenje pozitivne diskriminacije za seksualne manjine", rekao je Sunil Babu Pant.

Nepal je u listopadu bio domaćin prvog sportskog turnira homoseksualaca, kao prva država u Aziji. Natjecanje je privuklo više stotina sudionika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook