Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrana stupa na snagu 1.1.

U novoj godini bez plastičnih vrećica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja u Italiji stupa na snagu zabrana plastičnih vrećica s ciljem zaštite okoliša.

U novoj 2011. godini Talijani više u trgovinama, bilo da je riječ o onima s hranom ili bilo kojim drugim proizvodima, neće moći dobiti ili kupiti plastične vrećice, piše AP.

Pročitajte i ovo Tekstilni otpad sve štetniji za okoliš - 8 92 milijuna tona Umjesto da se reciklira, završava na odlagalištima ili se spaljuje. Kako riješiti problem tekstilnog otpada? Borba Hrvatske protiv klimatskih promjena - 3 eu zadala nekoliko ciljeva Hrvatska na putu do klimatskih promjena: Doznajemo koji su nam aduti, a gdje kaskamo za svijetom

Pravilo stupa na snagu donošenjem Zakona broj 296, a odobrio ju je premijer Romano Prodi još 2006. godine. Cilj je smanjenje emisije ugljičnih plinova. Zadnji rok stupanja na snagu ove odluke bio je u siječnju 2010. godine, ali ju je Silvio Berlusconi prolongirao s objašnjenjem da treba vrijeme prilagodne za takav korak.

>> 'Zbog plastičnih vrećica godišnje umire 100.000 životinja'

Svjetski poznata ekologinja Eva Alessi rekla je kako svaki Talijan tijekom godine upotrijebi 400 plastičnih vrećica i da je zbog toga Italija odgovorna za 25 posto upotrebe plastičnih vrećica u Europi. Za njihovu potpuno razgradnju potrebno je nekoliko desetljeća i u velikoj mjeri zagađuju okoliš.

Ako se zapale, nastaju otrovne pare, a ako dospiju u more, vrlo lako mogu biti ubojite za kornjače i tuljane. Potrošači u Italiji s odobravanjem pozdravljaju novu odluku. Menadžerica supermarketa Gianluca Pianca ispričala je kako njezina trgovina od prije nudi alternative plastičnim vrećicama. 'Imamo papirnate, pamučne, vrećice od poliestera i kartonske kutije', objasnila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene