Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kupanje unatoč zabrani

Mravinjak turista na izvoru Cetine: "Ovo je strašno. Kako zagađuju bezveze"

Aktualno Galerija Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 8 Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 8 Foto: DNEVNIK.hr Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 7 Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 7 Foto: DNEVNIK.hr Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 6 Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 6 Foto: DNEVNIK.hr Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 5 Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Unatoč zabrani kupaju se u Cetini - 4 Galerija 1/8 >>
Tko može, i tko uopće smije zabraniti kupanje na Vrilu Cetine? Invazija turista na izvor pitke vode ne prestaje, dive se biseru prirode, ali i u njemu kupaju. Mještani su ogorčeni, ali i u strahu od zaraze. Ne kupaju se samo ljudi, nego i životinje. Evo što je u nedjelju tamo zabilježila ekipa Dnevnika Nove TV.

"Čuo sam, odnosno vidio ovo mjesto na Instagramu", rekao je Michael, turist iz Njemačke koji je u nedjelju posjetio izvor Cetine.

I nije jedini. Vijest o modrozelenom biseru prirode poput munje ovoga se ljeta proširila virtualnim svijetom. Ali bez informacije da je ovo i izvor pitke vode, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Domaći se, kažu, nikad ovdje nisu kupali. Temperatura vode ne prelazi osam Celzijevih stupnjeva.

"I ode se samo čeka kada će se netko utopiti, i onda će zatvoreno biti ovo", kaže Jovo Preočanin iz Civljana.

Kupaju se turisti. Kupaju se njihovi psi.

"Ovo će bit za ovu godinu, 'ko je ove godine popio vode, dogodine je neće bit!", smatra Preočanin.

Pročitajte i ovo Izvor Cetine preplavili kupači - 1 Bajkoviti izvor zamutili turisti VIDEO "Nije ti ovo ćaćino": Građani protiv kupača na izvoru Cetine, saborski zastupnik mahao čekićem

"Vidim ove doli ljude. Mislim, ovo je strašno. Kako zagađuju bezveze, zabranjeno kupanje, a oni se opet tu kupaju", kaže Josip iz Katuna pored Imotskog.

Kupanje nije službeno zabranjeno. Iako je ploča s upozorenjem tu - postavili su je građani. Umorni od čekanja da institucije reagiraju.
Načelnik Općine Civljane kaže da su mu ruke vezane. Za bilo što mora pitati Hrvatske vode. Tvrdi da ni travku počupati ne može bez dozvole Hrvatskih voda, a kamoli postaviti ploču o zabrani kupanja.

"Jedan dopis je bio blizu dogovora, blizu Sporazuma gdje bi oni nama ustupili, lokalnoj jedinici, da mi vodimo brigu i o čistoći gore ovog vidikovca i ovdje da uvedemo red, da postavimo table, da se zabrani kupanje", kaže Petar Preočanin, načelnik općine Civljane .

No, dogovorili se nisu. Vjeruje da hoće. Iz Hrvatskih voda u nedjelju nisu odgovorili na upit Dnevnika Nove TV. A dok se mjerodavni loptaju s odgovornošću, izvor se zagađuje.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u kanjonu Cetine ISPOD SLAPA Drama u kanjonu Cetine: HGSS usred nevremena spašavao Njemicu koja se ozlijedila ispod slapa

Priča o zaštiti ovoga izvora izgleda da je stalaonoga trenutka kada je Dinara proglašena parkom prirode. Više od godinu čeka se odluka resornog Ministarstva gdje će biti sjedište tog Parka Prirode, jer bez te odluke nitko nema ingerenciju nad ovim izvorom.

Iz resornog Ministarstva odgovaraju: uredbu i sredstva imaju, sve je u fazi donošenja, čeka se "amen" Vlade o osnivanju Javne ustanove. Odgovornost prebacuju na lokalnu razinu, sugeriraju Općini da izvor pitke vode proglase mjestom za sport i rekreaciju, pa kažu: prema Zakonu o vodama, postave ovdje ploču za zabranu kupanja i komunalne redare. Načina sigurno ima, a volje će valjda biti do sljedećeg ljeta da se svi zajedno dogovore što i kako? Samo da ne bude prekasno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene