Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuću godina za razgradnju

'Zbog plastičnih vrećica godišnje umire 100.000 životinja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je kupnje, a u tom sportu jedan od najtraženijih rekvizita svakako su vrećice. Još uvijek, u najvećoj mjeri, one plastične.

U Hrvatskoj se na godinu u prirodu baci i do milijardu plastičnih vrećica. Dan je borbe protiv njih jer one, upozoravaju aktivisti za zaštitu prirode, ubijaju životinje, truju ljude i zagađuju okoliš. Imajte to na umu prilikom blagdanskog šopinga. Iz trgovačkih kolica u plastične vrećice, na blagajnama ih je gotovo teško izbjeći. Jednostavno jer nema alternativnih, platnenih vrećica. No, postoje i izuzeci. 'Nosim platnenu vrećicu uvijek sa sobom, jer ne volim plastiku. Plastika se razgrađuje 500 godina i sve uništava', kaže Marija Faller, umirovljenica. Na hrvatskim odlagalištima završi i do milijardu plastičnih vrećica na godinu. Ekološke prijetnje svjesni su i najmlađi. 'Plastične vrećice su svuda po zemlji i životinje ih pojedu i umiru, godišnje u svijetu ugine oko 100 tisuća životinja', rekla je Nikolina Petković, učenica. Nekoliko udruga, na Dan protiv plastičnih vrećica, upozoravalo je građane na njihovu štetnost. Uz podjelu platnenih vrećica, građani su ispunjavali i ekokviz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plastične vrećice: Još ne funkcionira sustav otkupa ovog ubojice okoliša Slika nije dostupna Međunarodni dan borbe protiv droge: U Hrvatskoj registrirano više od 20 000 ovisnika

No, svijet ih je prepun. Proizvodnja jeftina, reciklaža preskupa. U trgovačkim centrima ne postoji izbor. 'Želimo animirati i trgovačke centre da u svojoj ponudi imaju platnene vrećice, jer situacija je takva da tamo niti možemo kupiti, a kamoli dobiti platnenu vrećicu', rekla je Tanja Popović, predsjednica Centra za edukaciju potrošača. Globus godišnje zatrpavamo s 500 milijardi plastičnih vrećica. Ovakve pokretne torbe za kupovinu danas su iznimka, a ne pravilo. Plastične vrećice zabranile su Kina, Ruanda, Bangladeš. Hrvatska bi, za početak, smatraju zaštitari prirode, umjesto kriznog, mogla uvesti porez na plastične vrećice.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene