Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva su razloga za to

Strah od praznih polica: Njemačkoj prijeti nestašica još jedne namirnice

Namirnice, ilustracija
Namirnice, ilustracija Foto: Getty Images
Nakon paničnog kupovanja brašna i ulja, njemački trgovci u brizi su zbog problema u opskrbi još jednog važnog prehrambenog proizvoda.

Trgovačkim lancima u Njemačkoj prijeti nestašica pasirane rajčice, navode njemački mediji koji spominju lance Aldi, Edeka i Lidl.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer"

Fenix-magazine.de piše kako problema u opskrbi ima zbog sve slabije proizvodnje rajčica u Italiji, ali i prekomjerne kupovine konzerviranih namirnica. 

Upravo u strahu od nestašice mnogi kupuju konzerviranu hranu koja ima duži rok trajanja te tako zatvaraju čarobni krug.

"Tržište rajčica je u svojevrsnoj eskalaciji. Neki su dobavljači već najavili da će morati smanjiti isporuke kupcima", rekao je veletrgovac Otto Franck njemačkim medijima.

Brojne poljoprivredne površine u Italiji se prenamjenjuju. Farmeri se odlučuju za druge kulture, najviše žitarice od kojih se proizvode osnovne namirnice, kruh i tjestenina.

"Doći će do značajnog povećanja troškova za konzervirane rajčice, koje ćemo morati prenijeti na trgovce", prenosi Fenix riječi izvršnog direktora njemačke tvrtke za konzerviranje Andreasa Reimera.

Cijena sirovih rajčica iz sjeverne Italije 18 posto je veća nego prošle godine. Talijanski proizvođač Mutti također je najavio poskupljenja.

Cijene su od početka rata u Ukrajini i u Njemačkoj drastično porasle, a litra suncokretovog ulja skakale su i do 5 eura. Jedva trgovina stoga je povukla ulje s polica. Kazali su kako im savjest ne dopušta da ulje prodaju po takvim cijenama.

Zbog panične kupovine namirnica, još u ožujku je reagiralo je udruženje njemačkih trgovaca živežnim namirnicama. Pozvali su sugrađane da ne stvaraju zalihe, posebno brašna i ulja, da kupuju solidarno i samo onoliko koliko im treba. Zbog moguće nestašice plina, Nijemci su masovnije kupovali i peći na drva.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene