Ilustracija (Foto: Getty)
Ilustracija (Foto: Getty)

Novi njemački zakon omogućava da liječnici i bolnice informiraju o tome da obavljaju pobačaj, ali otvoreno reklamiranje zahvata je i dalje zabranjeno, rekla je u srijedu njemačka ministrica pravosuđa.


''Novo pravilo skrbi za više pravne sigurnosti i mislim da se radi o dobrom kompromisu“, rekla je ministrica pravosuđa Katarina Barley (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Vezani članci Ilustracija: Thinkstock I u Hrvatskoj odobrena tableta za medicinski abortus: "Žene više neće morati na bolne kiretaže" Pro-life protesti u SAD-u koji žele zabraniti pobačaj (Foto: AFP) Tinejdžer tuži kliniku za pobačaje: "Život malene Baby Roe oduzet je zbog profita"

Ona je objasnila da novi zakon omogućava da žene mogu doći do potrebnih informacija. Liječnici i bolnice u budućnost smiju isticati informaciju o obavljanju zahvata, ali su za daljnje informacije nadležna savjetovališta za obitelji.

Liječničke komora će objavljivati redovito ažurirane liste liječnika i bolnica koje obavljaju abortuse.

No ''otvoreno i direktno'' reklamiranje obavljanja zahvata pobačaja je i dalje zabranjeno.

No dijelovi SPD-a kao i oporbene stranke Zeleni, Ljevica i Liberali su najavili otpor prilikom glasanja u Bundestagu jer smatraju da se radi o „paragrafu kojim se iskazuje nepovjerenje naspram liječnika“.

Pozadine promjene zakona, tj spornog paragrafa koji kažnjava reklamiranje pobačaja, je presuda iz 2017. protiv jedne liječnice iz Giessena koja je na letku svoje liječničke ordinacija istaknula kako se na popisu ginekoloških zahvata nalazi i pobačaj nakon čega je osuđena zbog reklamiranja ovog zahvata. (Hina)