Zakon o pobačaju vjerojatno se neće donijeti u roku u kojem je naložio Ustavni sud. Iz Povjerenstva koje radi na analizi iskustava drugih zemalja i evaluaciji kriterija kažu da im treba još od 6 do 8 mjeseci.

Galerija


Od sedamdesetih ni zarez nije promijenjen u Zakonu o pobačaju. Ustavni je sud još 2017. dao rok od dvije godine da se donese novi Zakon. I jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti. Još je nešto više od mjesec dana do isteka tog roka, a Zakona nema ni na vidiku.

Vezani članci Slika nije dostupna U ime obitelji o odluci suda: "Ne mirujemo ni trenutka" Slika nije dostupna Ustavni sud: Nakon ove odluke Hrvatski sabor više ne može zabraniti pobačaj

Predsjednik Povjerenstva Ante Ćorušić izjavio je da bi nacrt mogli očekivati tek za šest do sedam mjeseci, a da je racionalni rok osam mjeseci. Tada bi nacrt mogao biti završen.

Tražiti će se odgoda. Ministar zdravstva Milan Kujundžić očekuje da će je dobiti. „Vjerujem da ćemo dobiti s obzirom na osjetljivost i širinu tog problema“ kaže Kujundžić.

Grafika postojećeg i novog zakona (Foto: Dnevnik.hr)
Ultrazvuk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Novi će se zakon modernizirati, a one bitne odredbe, kako doznajemo, neće se pretjerano dirati. Rok do 10 tjedana za prekid trudnoće vjerojatno će ostati. Omogućit će se priziv savjesti s mogućnošću da ustanova osigura liječnika koji će obaviti pobačaj. Postojeći zakon ne predviđa nikakvo posebno savjetovanje, pa će se i ono uvesti.

Ćorušić ističe se još raspravlja o obaveznosti savjetovanja. „Mislim da nije loše za reprodukcijsko zdravlje žene da o tome savjetovanje na neki način bude nazočno u tom zakonu, da bude prisutno i na neki način. Ne da se prisiljava žena, nego da joj se ponudi kao dobar izbor, najbolji koji je moguć u tom trenutku“, objasnio je Ćorušić.

Grafika postojećeg i novog zakona (Foto: Dnevnik.hr)
Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U ovom trenutku SDP radi na svom prijedlogu zakona, predsjednica foruma žena SDP-a Maja Sporiš zalaže se da pobačaj bude besplatan. „On mora biti besplatan. U krajnjoj liniji, stav je SDP-a da i kontracepcija treba biti besplatna“ rekla je Sporiš. Jamči da će prijedlog promjene zakona sasvim sigurno izaći prije onog roka koji je rekao ustavni sud.

Ustavni stručnjak Mato Palić komentirao je mogućnost da ustavni sud odbije Vladin zahtjev za produljenje roka. „Može se dogoditi u slučaju da ustavni sud zaključi kako razlozi koje vlada navede kao opravdanje za produljenje odgovornosti nisu utemeljeni. To je onda pitanje odgovornosti vlade kao izvršnog tijela“ objasnio je Palić.

Iz Ureda predsjednice danas poručuju kako nisu upoznati s detaljima rada Povjerenstva te da će se očitovati kada se upoznaju sa svim detaljima.