Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika akcija u BiH

VIDEO Tužiteljstvo potvrdilo: Budimir je uhićen, osumnjičen je za primanje mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir našao se danas na meti istražitelja zbog navodnog primanja mita u zamjenu za pomilovanja. Uhićen je zajedno s još 18 osoba.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Ilustracija Pretresi na više lokacija Velika akcija u susjedstvu: SIPA zaplijenila veće količine popularnog napitka

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir uhićen je u Sarajevu u večernjim satima na temelju istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje u korupciju, postavši tako prvi visoki dužnosnik koji je u toj zemlji osumnjičen za takvu vrstu kaznenih djela.

Budimira su nešto iza 18 sati i 30 minuta iz zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj se nalazi i ured predsjednika FBiH, izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i u policijskom automobilu ga odveli na daljnje ispitivanje. "Mogu vam potvrditi da je predsjednik FBiH Živko Budimir lišen slobode", kazala je brojnim novinarima Laura Bošnjak, Budimirova savjetnica za medije.

Kazala je kako je cijeli dan trajala pretraga Budimirova ureda pri čemu su istražitelji oduzeli dokumentaciju. Rekla je i kako nitko iz ureda nije dobio nikakve informacije o samoj istrazi pa ih ne može ni komentirati. "Mogu kazati da je po nalogu tužiteljstva BiH SIPA ušla u ured, radila pretres i svi su bili korektni", kazala je Bošnjak.

Uhićenje Budimira u večernjim je satima potvrdilo i državno odvjetništvo BiH. U priopćenju je pojašnjeno kako su uz njega uhićeni i predsjednik povjerenstva za pomilovanja pri parlamentu Federacije BiH Hidajet Halilović te Budimirov savjetnik Petar Barišić, koji je priveden u Mostaru.

Oni su pod istragom da su počinili kaznena djela "zloporabe položaja ili ovlasti, protuzakonitog posredovanja, primanja i davanje mita".

Točni razlozi uhićenja nisu navedeni, no nagađa se kako je rječ o mitu kojega su Budimir, Halilović i Barišić primali u zamjenu za davanje pomilovanja počiniteljima kaznenih djela. Prema ustavu FBiH, predsjednik entiteta ima ovlasti davati pomilovanja na temelju mišljenja ministarstva pravosuđa.

Uz Budimira, Halilovića i Barišića, u tri odvojene operacije koje su provedene tijekom dana policija je uhitila još 16 osoba koje se sumnjiče i za organizirani kriminal odnosno krijumčarenje droga. Državno odvjetništvo BiH pojasnilo je kako Budimir kao predsjednik FBiH nema pravo na imunitet u slučajevima kada ga se tereti za kaznena djela poput korupcije.

Uz Budimirov ured u Sarajevu policija je pretražila i onaj u sjedištu federalnih institucija u Mostaru, a pretražene su i prostorije entitetskog ministarstva pravosuđa u kojima se nalazi radni prostor povjerenstva za pomilovanje Federacije BiH.

Prije službenog priopćenja Državnog odvjetništva, iz BiH su stizale proturječne informacije o Budimirovom statusu. Tamošnji su mediji prvotno izvještavali o uhićenju da bi se neki od njih kasnije povukli i govorili o njegovom 'ograničenom kretanju' jer se on navodno bio pozvao na imunitet. Informacije su se mijenjale iz minute u minutu.

>> Skandal u BiH: Nelegalno prisluškivali političare i dužnosnike

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su pristupili su realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Navedenim akcijama obuhvaćeno je više više desetina osoba, koje se dovode u vezu s kaznenim djelima korupcije i djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene