Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbunjena javnost

Skandal za skandalom u prehrani: Plastika, konjsko meso i aflatoksin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kemikalije prisutne u velikom broju proizvoda od plastike opasne su za zdravlje. Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije uzbunilo je javnost. Europom se u međuvremenu nastavlja širiti skandal s konjskim mesom, a regijom aflatoksinima onečišćeno mlijeko.

Zbog povećane razine aflatoksina srbijanska vlada naložila je povlačenje mlijeka nekih proizvođača s polica trgovina.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Slika nije dostupna 'Ne može naštetiti' Srbija riješila problem aflatoksina - povećali dopuštenu razinu 10 puta!

>> Aflatoksin OPET pronađen u mlijeku! Evo koja su povučena s polica!

'Nije izvor zaraze iz inozemstva, mada, da vam kažem, kompletno okruženje ima takav problem', ističe Goran Knežević, srbijanski ministar poljoprivrede.

Otkriće je razljutilo javnost. Vlast optužuju da je tjednima skrivala rezultate laboratorijskih testova. Bijesni su i proizvođači koji tvrde da nije bilo razloga za povlačenje proizvoda.

'Mi smo uputili na hitnu analizu u Nizozemsku. Čekamo da dobijemo te rezultate. Rezultati će biti vrlo brzo. Ja očekujem već za par dana. Za to vrijeme to mleko je povučeno, ne kao neispravno, nego iz preventivnih razloga i kada budu stigli rezultati mi ćemo onda shodno tome reagovati', kaže Knežević.

U Europskoj uniji u međuvremenu se širi skandal s konjskim mesom pronađenim u hrani iako nije bilo navedeno na deklaraciji proizvoda. Njemačka je potvrdila da je ono pronađeno u čak 34 od 485 uzoraka hrane.

'Istraga se nastavlja na europskoj razini. Dogovorili smo zajedničku akciju s njemačkim saveznim državama i sada je potrebno provesti niz mjera', pojašnjava Ilse Aigner, njemačka ministrica poljoprivrede, hrane i zaštite potrošača.

Europska unija ističe da skandal zasad naziva prevarom. Razmatraju se stroži propisi o deklariranju hrane. Ističe se da opasnosti za zdravlje ljudi zasad nema.

Međutim, uzbunu je izazvalo izvješće svjetske zdravstvene organizacije da neke kemikalije u plastici poput ftalata i bisfenola mogu izazvati brojne bolesti, smanjenu plodnost i urođene mane djeteta. Prisutne su u velikom broju proizvoda, od dječjih igračaka do kozmetike. Svjetska zdravstvena organizacija zato predlaže njihovu zabranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene