Nije crna ovca, već crvena! Tako se naime zove pasmina koja bi mogla popraviti ekonomsku sliku siromašnih Kineza, i to zato što daje više janjadi od obične.

Galerija


Neobičnu crvenu vrstu ovce koja daje više janjadi od obične slučajno je pronašao jedan pastir, a država odmah otvorila centar za uzgoj ove, očito, plodne životinje. Crvena ovca danas je jedan od glavnih izvora zarade u najvećoj kineskoj pokrajini Xinjiang.

Vezani članci Slika nije dostupna Golemi pješčani zid prekrio tvornice i zgrade te uzrokovao nesreće, meteorolozi upozoravaju ljude da ostanu u zatvorenom Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija WHO će u sljedeća dva tjedna odlučiti o dva cjepiva koja Kinezi koriste u milijunskim dozama

Lokalni farmeri su je nakon pronalaska uzgajali s običnim ovcama i tako smanjili njezinu sposobnost reprodukcije, no lokalna vlast je uložila 150 tisuća američkih dolara u istraživački centar za uzgoj koji je otvorio nova radna mjesta.

U njemu je stabilan posao i redovitu plaću pronašao i lokalni pastir Abliz Eli, koji je tamo doveo i svoje ovce. „Jedna ovca je dala život trojkama. Pet ovaca je imalo blizance, a četiri po jedno janje“, govori Eli.

U ovom dijelu iznimno siromašne kineske pokrajine živi osamdesetak tisuća ljudi, a crvena ovca je mnogima od njih donijela prijeko potrebno zaradu i vratila osmijeh na lice.

„Nakon što smo obavili genetsko pročišćavanje i druge mjere, postotak janjenja može narasti do 160 posto. To znači da svakih sto ovaca može dati 50 janjaca. Tržišna cijena janjca je oko 142 dolara, što znači da se zarada može povećati za 7108 dolara“, objašnjava direktor istraživačkog centra Bai Yongsheng.

Nakon tri godine ulaganja i istraživanja ovaj centar za uzgoj sada radi punim potencijalom, a lokalne vlasti su uz malo sreće, ovu neobičnu ovcu iskoristile kako bi otvorili nova radna mjesta i popravili ekonomsku sliku siromašnog stanovništva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr